ΓΔ: 2396.37 0.98% Τζίρος: 236.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

Βρετανία: Ξαφνική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

Ο Βρετανός αναπληρωτής πρέσβης στις ΗΠΑ, Τζέιμς Ρόσκο, παραιτήθηκε ξαφνικά χωρίς εξηγήσεις, ενώ ερευνούνται διαρροές για απόρρητη συνεδρίαση σχετικά με αίτημα χρήσης βρετανικών βάσεων από τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν.

Ο Τζέιμς Ρόσκο, δεύτερος τη τάξει διπλωμάτης της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, προκαλώντας αναταραχή στο διπλωματικό σώμα.

Σε μια λιτή ανακοίνωση έξι λέξεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε απλώς ότι «ο Τζέιμς Ρόσκο αποχώρησε από τη θέση του», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους της απόφασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, ο Ρόσκο, που υπηρετούσε ως αναπληρωτής πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ, δεχόταν ερωτήματα σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών από απόρρητη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση αφορούσε το αίτημα της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην αρχή του πολέμου στο Ιράν.

Η αποχώρησή του αποτελεί ακόμη μια διπλωματική πρόκληση για τη Βρετανία, η οποία τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σειρά κρίσεων στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, ο τότε πρέσβης Πίτερ Μάντελσον απολύθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δεσμοί του με τον καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη Τζέφρι Έπστιν ήταν πιο στενοί απ’ όσο είχε γνωστοποιηθεί.

Ο διάδοχός του, Κρίστιαν Τέρνερ, που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη τον Ιανουάριο, βρέθηκε επίσης σε δύσκολη θέση τον περασμένο μήνα, μετά τη διαρροή σχολίων όπου ανέφερε πως ήταν «αξιοσημείωτο» το ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν απέδωσε ευθύνες σε «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα» φίλους του Έπστιν. Είχε επισημάνει επίσης ότι η μοναδική «ειδική σχέση» των ΗΠΑ είναι με το Ισραήλ και όχι με τη Βρετανία.

Ο Ρόσκο είχε διοριστεί αναπληρωτής πρέσβης τον Ιούλιο του 2022 από την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026 εκτελούσε χρέη πρέσβη, μετά την απομάκρυνση του Μάντελσον. Προηγουμένως είχε διατελέσει πρέσβης της Βρετανίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και γραμματέας επικοινωνίας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ντάουνινγκ Στριτ: Καταγγελία παρέμβασης μετά τις δηλώσεις ΗΠΑ για φοιτητή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ κατήγγειλε τις παρεμβάσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Βανς για τη δολοφονία Νόουακ, τονίζοντας πως τέτοιες δηλώσεις τροφοδοτούν το διχασμό. Η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί πολιτική εκμετάλλευση.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χένρι Νόβακ – Ιδεολογική χειραγώγηση και δύο μέτρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τη διαχείριση της δολοφονίας του Χένρι Νόβακ στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «ιδεολογική χειραγώγηση» και «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων», ενδεικτική πολιτισμικής παρακμής.
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έρευνα για Άντριου και Μάντελσον στην υπόθεση Έπστιν για έναν χρόνο

Έως έναν χρόνο εκτιμάται πως θα διαρκέσουν οι βρετανικές έρευνες για τον πρίγκιπα Άντριου και τον Πίτερ Μάντελσον σχετικά με την υπόθεση Έπστιν. Και οι δύο συνελήφθησαν, αρνούνται αδικήματα και δεν έχει ασκηθεί δίωξη.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Κάρολος Γ΄ βασιλιάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ολοκληρώνουν σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ με επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο, κατάθεση στεφάνου στο Άρλινγκτον και, στη συνέχεια, αναχώρηση για τις Βερμούδες.