ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Αυστραλία: Συμφωνία με την Κίνα για 600.000 βαρέλια κηροζίνης

Η Αυστραλία εξασφάλισε από την Κίνα 600.000 βαρέλια κηροζίνης, καθώς ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια και σχεδιάζει στρατηγικά αποθέματα καυσίμων.

Η Αυστραλία εξασφάλισε από την Κίνα την παράδοση 600.000 βαρελιών κηροζίνης, όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, σε μια περίοδο έντονης ανόδου των τιμών του καυσίμου.

Η νησιωτική χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες αποτελούν κρίσιμο πυλώνα για τον τουρισμό και τις εξαγωγές εμπορευμάτων.

Τα τρία φορτία κηροζίνης αναμένεται να φτάσουν τον Ιούνιο, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο Αλμπανέζι με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ τον περασμένο μήνα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια.

Ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγικά αποθέματα

Η Αυστραλία επιδιώκει να προλάβει πιθανές ελλείψεις καυσίμων, καθώς το Στενό του Ορμούζ —από το οποίο διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων— παραμένει αποκλεισμένο από τον Φεβρουάριο, μετά τα ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα στο Ιράν.

Η χώρα της Ωκεανίας, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτει εθνικά αποθέματα, σχεδιάζει τη δημιουργία αποθέματος ενός δισεκατομμυρίου λίτρων καυσίμου, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Αλμπανέζι.

Διμερείς σχέσεις και εμπορικές συνεργασίες

Η Κίνα παρείχε πέρυσι περίπου το ένα τέταρτο του καυσίμου που χρησιμοποιείται στις αυστραλιανές αερομεταφορές, ενώ παραμένει σημαντικός εισαγωγέας αυστραλιανού σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γουεντάο στη Σουτζού, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εμπορίου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας ανήλθαν σε 326 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ) το προηγούμενο έτος, με τις εξαγωγές πρώτων υλών να κυριαρχούν στο διμερές εμπόριο.

Ενεργειακή πολιτική και περιφερειακές συνεργασίες

Ο Φάρελ θα μεταβεί επίσης στο Τόκιο για συνομιλίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το εμπόριο με την Ιαπωνία, έναν ακόμη σημαντικό αγοραστή αυστραλιανού LNG και άνθρακα.

Παράλληλα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει για την εσωτερική αγορά το 20% των εξαγωγών φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσωρινή η άνοδος τιμής πετρελαίου, τονίζει ο υπ. Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων επιβαρύνουν τους πολίτες, αλλά τόνισε πως θα μειωθούν γρήγορα με το τέλος του πολέμου στο Ιράν και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ.
Σημαίες Αυστραλίας Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Γουόνγκ: Θετικό πρώτο βήμα της Κίνας για ενεργειακό εφοδιασμό

Η Αυστραλή ΥΠΕΞ Πένι Γουόνγκ δήλωσε από το Πεκίνο πως η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει τις εξαγωγές κηροζίνης προς την Αυστραλία, ως πρώτο βήμα ενίσχυσης των ενεργειακών προμηθειών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Διασφαλισμένη επάρκεια καυσίμων και μετά τον Μάιο

Ο Υπουργός Ενέργειας Κρις Μπάουεν δήλωσε πως η Αυστραλία διαθέτει επαρκή αποθέματα καυσίμων και οι ελλείψεις στα πρατήρια έχουν περιοριστεί, με μόνο το 3,4% να μην έχει ντίζελ, ποσοστό μειωμένο από το Σάββατο.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Τέλος η έκπτωση φόρου στα καύσιμα, λήγει στις 30 Ιουνίου

Η έκπτωση στον φόρο καυσίμων λήγει στις 30 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί, αφού η κυβέρνηση απέρριψε την παράταση. Εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα συγκράτησης τιμών, ενώ υπάρχει προειδοποίηση προς τις πετρελαϊκές εταιρίες για τιμές.