ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλήθος σε απεργία
Πλήθος διαδηλώνει στους δρόμους του κέντρου πόλης σε απεργία.

Σκόπια: Διαμαρτυρία Αλβανών φοιτητών για χρήση αλβανικής γλώσσας

Χιλιάδες Αλβανοί φοιτητές διαδήλωσαν στα Σκόπια, διεκδικώντας τη δυνατότητα εξέτασης στα αλβανικά για την άδεια δικηγόρου. Τους στήριξαν πανεπιστημιακοί και πολίτες, ενώ ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του UÇK.

Χιλιάδες Αλβανοί φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σκοπίων, διεκδικώντας το δικαίωμα να εξετάζονται στην αλβανική γλώσσα για την απόκτηση άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή Αλβανών πανεπιστημιακών, εκπροσώπων ενώσεων, πολιτών και φοιτητών από το Κόσοβο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν αλβανικές σημαίες, καθώς και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του UÇK, της ένοπλης αλβανικής οργάνωσης που είχε συγκρουστεί το 2001 με τις κυβερνητικές δυνάμεις της τότε ΠΓΔΜ. Οι φοιτητές υποστήριξαν ότι, αν και το νομικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα εξέτασης στη μητρική τους γλώσσα, η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Τόνισαν ακόμη πως, αφού φοιτούν επί τέσσερα χρόνια σε νομικές σχολές όπου η διδασκαλία γίνεται στην αλβανική γλώσσα, έχουν το δικαίωμα να εξετάζονται επίσης στα αλβανικά. Παράλληλα, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ίγκορ Φίλκοφ, κατηγορώντας τον ότι δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή των εξετάσεων υποψηφίων δικηγόρων και στην αλβανική γλώσσα.

Πολιτικές αντιδράσεις και στήριξη

Η κινητοποίηση ήταν η δεύτερη μετά από αντίστοιχη διαμαρτυρία στις αρχές Απριλίου και στηρίχθηκε από το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI του Αλί Αχμέτι. Το κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει συστηματικά τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα VLEN («Αξίζει») δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα των φοιτητών, ωστόσο υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από το DUI για μικροκομματικά οφέλη.

Πρωθυπουργική παρέμβαση

Λίγες ώρες πριν από την πορεία, ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε με την ηγεσία του VLEN για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο περί Χρήσης Γλωσσών. Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση του ζητήματος ιδιαίτερα κρίσιμη για την κοινωνική συνοχή και τα πολιτικά ισοζύγια της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νομική σχολή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έληξε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε ειρηνικά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, οι οποίοι διαδήλωσαν για τα αιτήματά τους και αποχώρησαν σταδιακά μετά την πορεία.
Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων για το κόστος σπουδών και ενοικίων.
Πανοραμική Τίρανα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η ένταση στα Τίρανα και άλλες πόλεις με διαδηλώσεις

Χιλιάδες νέοι Αλβανοί διαδήλωσαν για πέμπτη ημέρα στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα. Η διαμαρτυρία ξέφυγε σε βίαια επεισόδια με συγκρούσεις μεταξύ μασκοφόρων και αστυνομίας με χρήση δακρυγόνων και νερού.
Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στην Αλβανία: Συγκρούσεις με διαδηλωτές για 5η μέρα

Για πέμπτη μέρα συνεχίζονται έντονες διαδηλώσεις στα Τίρανα, με δυνατές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών-μαθητών. Ανάλογες κινητοποιήσεις και συλλήψεις σημειώνονται σε πολλές πόλεις, ενώ κορύφωση αναμένεται απόψε.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου τοποθετείται για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Η Ρένα Δούρου τονίζει ότι οι φοιτητές διαδηλώνουν παντού, στέλνοντας μήνυμα ότι η Παιδεία δεν πωλείται. Κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και παραβίαση του άρθρου 16.
Νομική σχολή Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητές διαδηλώνουν στο Σύνταγμα και έξω από το Υπ. Οικονομικών

Φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται σήμερα στο Σύνταγμα για το υψηλό κόστος σπουδών και στέγασης, στήνοντας σκηνές και πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να παραμείνουν όλη τη νύχτα.