Ο Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίστηκε την απόφαση της Ισπανίας να μην συμμετάσχει στη Eurovision, χαρακτηρίζοντάς την «συνεπή» στάση διαμαρτυρίας απέναντι στην παρουσία του Ισραήλ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
«Φέτος, επομένως, θα είναι διαφορετικά. Ναι, δεν θα είμαστε στη Βιέννη, αλλά το κάνουμε αυτό με την πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ανέφερε ο Σάντσεθ σε βίντεο που ανάρτησε στην πλατφόρμα X.
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού, παραδοσιακά μια γιορτή της ποπ μουσικής, έχει βρεθεί σε κρίση μετά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Η ένταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολιτικές τοποθετήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η φετινή 70η Eurovision διεξάγεται στη Βιέννη, ωστόσο η διοργάνωση σημαδεύεται από πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων και εκκλήσεων για αποκλεισμό του Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 1ου Ημιτελικού, την περασμένη Τρίτη.
Χαρακτηριστικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πέντε χωρών – Ισπανίας, Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Ισλανδίας και Σλοβενίας – αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη φετινή διοργάνωση. Ως αποτέλεσμα, η Eurovision του 2024 καταγράφει τον μικρότερο αριθμό συμμετοχών (35) από το 2003.