ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δολάριο ΗΠΑ και αγορά
Το δολάριο ΗΠΑ με γραφήματα χρηματιστηρίου και αμερικανική σημαία στο παρασκήνιο.

Ο Ινδός Αντάνι κατηγορείται για διαφθορά και πληρώνει εκατομμύρια δολάρια

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι θα πληρώσει πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για υπόθεση διαφθοράς, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί ενοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου του.

Ο ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο να αποδεχθεί την ενοχή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου του. Η υπόθεση αφορά κατηγορίες διαφθοράς μεγάλης κλίμακας που απαγγέλθηκαν εις βάρος του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη, ο Αντάνι και συνεργάτες του φέρονται να παραπλάνησαν διεθνείς επενδυτές μέσω ενός εκτεταμένου συστήματος διαφθοράς. Ο 63χρονος βιομήχανος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε δωροδοκίες ύψους 250 εκατ. δολαρίων προς ινδούς δημόσιους αξιωματούχους, προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια για έργα ηλιακής ενέργειας στην Ινδία.

Ο Αντάνι και ο ανιψιός του, Σαγκάρ Αντάνι, αποδέχθηκαν την καταβολή προστίμου συνολικού ύψους 18 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Adani Green Energy προς το Χρηματιστήριο του Μουμπάι, η συμφωνία έγινε «χωρίς να παραδέχονται ούτε να αρνούνται τις κατηγορίες που διατυπώνονται στην αγωγή».

Η πληρωμή του προστίμου συμπίπτει χρονικά με την πρόθεση της αμερικανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας να άρει τις διώξεις εις βάρος του Αντάνι, όπως αποκάλυψαν οι New York Times. Στην επιστολή του, ο επιχειρηματίας υπογραμμίζει ότι «καμιά κατηγορία δεν έχει διατυπωθεί εναντίον της εταιρείας του, η οποία δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σ' αυτή τη διαδικασία», ενώ αναμένεται η τελική ετυμηγορία του αμερικανικού δικαστηρίου.

Παρέμβαση κορυφαίου δικηγόρου και επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι New York Times σημειώνουν ότι η απόφαση για την άρση των διώξεων ελήφθη μετά την ανάθεση της υπεράσπισης σε νέα νομική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Τζούφρα, έναν από τους δικηγόρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο, ο Τζούφρα φέρεται να δήλωσε ότι, εφόσον αίρονταν οι διώξεις, ο Αντάνι θα προχωρούσε σε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, δημιουργώντας 15.000 θέσεις εργασίας.

Οικονομική επιρροή και πολιτικές σχέσεις

Ο πρόεδρος του ομίλου Adani ηγείται μιας εμπορικής αυτοκρατορίας που εκτείνεται από τον άνθρακα και τα αεροδρόμια μέχρι το τσιμέντο και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θεωρείται προσκείμενος στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Σύμφωνα με τον κατάλογο του Forbes, ο Αντάνι είναι ο 24ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που εκτιμάται σε 82 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες της αμερικανικής δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλική Βουλή κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για διαφθορά στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

Έρευνα για κατάχρηση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε στην έδρα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα, χωρίς το κόμμα να βρίσκεται στο στόχαστρο, σχετικά με συμβόλαια που ανέθεσαν δήμοι σε διάφορες πόλεις.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκες για «γρηγορόσημα» σε άδειες διαμονής και ιθαγένειας στη Θεσσαλονίκη

Δύο υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καταδικάστηκαν έως και σε 7 χρόνια κάθειρξη για «γρηγορόσημα» σε υποθέσεις αδειών διαμονής και ιθαγένειας. Αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή του Εφετείου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Εγγύηση 2,7 εκατ. ευρώ από πρώην προσωπάρχη Ζελένσκι σε υπόθεση διαφθοράς

Ο Αντρίι Γερμάακ, πρώην στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, κατέβαλε εγγύηση 2,7 εκατ. ευρώ για να αποφυλακιστεί, κατηγορούμενος για διαφθορά. Ήταν προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, με επιρροή που του έδωσε τον τίτλο «αντιπρόεδρος».
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

FBI ερευνά γραφείο ισχυρής δημοκρατικής αιρετής στη Βιρτζίνια

Το FBI ερεύνησε το πολιτικό γραφείο και κατάστημα κάνναβης της γερουσιάστριας Λουίζ Λούκας στη Βιρτζίνια, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη διαφθορά. Η Λούκας είχε ενεργό ρόλο στον εκλογικό ανασχεδιασμό της πολιτείας.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο «Ιθάκη» και μίλησε για «ηθική επανάσταση»

Ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντιμότητας στην πολιτική και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.