ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου

Παραιτήθηκε βουλευτής στη Βρετανία για να διεκδικήσει ο δήμαρχος Μάντσεστερ την πρωθυπουργία

Ο Τζος Σίμονς, βουλευτής των Εργατικών, παραιτείται από την έδρα του για να δώσει τη δυνατότητα στον Άντι Μπέρναμ να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία από τον Κιρ Στάρμερ.

Ο βουλευτής των Εργατικών Τζος Σίμονς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανοίγοντας τον δρόμο στον δήμαρχο του Μείζονος Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία από τον Κιρ Στάρμερ.

«Σήμερα, θέτω σε πρώτο πλάνο τον λαό που εκπροσωπώ και τη χώρα που αγαπώ και θα παραιτηθώ από βουλευτής του Μέικερφιλντ», έγραψε ο Σίμονς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, εξηγώντας τους λόγους της απόφασής του.

Όπως τόνισε, «παραμερίζω ώστε ο Άντι Μπέρναμ να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του, να αγωνιστεί για να επανεκλεγεί στο κοινοβούλιο και, εάν εκλεγεί, να οδηγήσει στην αλλαγή που έχει απεγνωσμένα ανάγκη η χώρα μας».

Η αντίδραση του Άντι Μπέρναμ

Ο δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ δήλωσε άμεσα ότι θα επιδιώξει να λάβει την άδεια της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) για να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια του Μέικερφιλντ. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα ζητήσω την άδεια της NEC», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του σημείωσε: «Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί από το Μείζον Μάντσεστερ. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη αλλαγή σε εθνικό επίπεδο, ώστε η καθημερινότητά μας να ξαναγίνει πιο ανεκτή οικονομικά. Για αυτόν τον λόγο ζητώ τώρα τη στήριξη των πολιτών για να επιστρέψω στο κοινοβούλιο: για να φέρω την αλλαγή που πετύχαμε στο Μείζον Μάντσεστερ και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η διαδικασία και οι πολιτικές ισορροπίες

Η παραίτηση του Σίμονς σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές για την αντικατάστασή του, στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων. Το 2024, ο Σίμονς είχε επικρατήσει στην έδρα του Μέικερφιλντ με διαφορά 5.399 ψήφων έναντι του υποψηφίου του εθνικιστικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του Reform UK έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ενδέχεται να καταστήσει τη νέα εκλογική μάχη ιδιαίτερα αμφίρροπη.

Ο Άντι Μπέρναμ, 56 ετών, θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός των Εργατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο για να μπορέσει να αναλάβει την ηγεσία της κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να είναι εκλεγμένο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 12 συλλήψεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

Δώδεκα συλλήψεις για το τροχαίο με 7 νεκρούς στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί. Η αστυνομία ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται βιντεοσκόπηση για TikTok στο συμβάν.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η βοήθεια Βρετανίας στην Ουκρανία «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το Κρεμλίνο αντέδρασε αρνητικά στη βρετανική παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία για πυραύλους SCALP, λέγοντας πως κλιμακώνει τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός Μπέρναμ υποσχέθηκε συνεχή στήριξη στο Κίεβο, παρά τις ρωσικές απειλές.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπέρναμ στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο Κίεβο, με αφορμή την 35η επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας συνεργασία για διαβαθμισμένα στοιχεία πυραύλων SCALP.
Πρίγκιπας Χάρι μικρόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η δύσκολη επιστροφή του πρίγκιπα Χάρι στη Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στην Αγγλία με την οικογένειά του, αντιμετωπίζοντας ψυχρή στάση από τη βασιλική οικογένεια και χαμηλή αποδοχή από το κοινό, καθώς συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Σύγκρουση αυτοκινήτων δρόμου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 7 νεκροί σε σύγκρουση οχήματος με περιπολικό σε λάθος ρεύμα

Τραγωδία στη βορειοανατολική Αγγλία: Επτά νεκροί, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, όταν ΙΧ που κινείτο ανάποδα συγκρούστηκε με περιπολικό κοντά στο Μίντελσμπρο, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.