Το άψυχο σώμα του νεαρού δημοσιογράφου Ματέο Πέρες εντοπίστηκε την Παρασκευή στη βορειοδυτική Κολομβία, σε περιοχή όπου δρουν ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη εξόρυξη χρυσού, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γουστάβο Πέτρο.
Ο 25χρονος Πέρες είχε εξαφανιστεί την Τρίτη, ενώ πραγματοποιούσε ρεπορτάζ για τη βία στην επαρχία Αντιόκια. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται διαφωνούντες των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και μέλη του Clan del Golfo, του ισχυρότερου καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (FLIP).
«Δολοφονήθηκε από τον Τζον Έντισον Τσαλά Τορεχάνο», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X, προσθέτοντας ότι «η ομάδα του Έντισον Τσαλά είναι αφιερωμένη στον έλεγχο της παράνομης εξόρυξης χρυσού».
Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «ο Ερυθρός Σταυρός και ο Συνήγορος του Λαού, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, κατάφεραν να εισέλθουν στην περιοχή και να βρουν το πτώμα». Ο ίδιος διευκρίνισε πως το θύμα ήταν 23 ετών, ενώ τόνισε ότι η περιοχή Μπρισένιο, όπου βρέθηκε νεκρός ο δημοσιογράφος, παρουσιάζει «τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών σε όλη την Κολομβία».
Ο υπουργός Άμυνας Πέδρο Σάντσες είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης για τον εντοπισμό του νεαρού δημοσιογράφου και φοιτητή.
Ο Πέρες είχε εξελιχθεί σε σημαντική «φωνή που εκπροσωπούσε την τοπική κοινότητα» μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και αντιμετώπιζε πιέσεις, καθώς ερευνούσε «την παράνομη οικονομία που συνδέεται με ένοπλες οργανώσεις», σύμφωνα με το FLIP.
Ως διευθυντής του ψηφιακού περιοδικού El Confidente de Yarumal, ο Πέρες κάλυπτε πολιτικά θέματα, εγκληματικότητα και φαινόμενα διαφθοράς, παρά τις απειλές που δεχόταν.
Οι δημοσιογράφοι στην Κολομβία βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο ένοπλων οργανώσεων που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας και χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση κοκαΐνης, την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων και τις εκβιάσεις.
Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι ο Πέρες βρισκόταν στην περιοχή για να «καλύψει δημοσιογραφικά πρόσφατες συγκρούσεις».
Σύμφωνα με το FLIP, στην Κολομβία έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 170 δημοσιογράφοι από το 1977, γεγονός που αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του Τύπου στη χώρα.