ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου

Ιστορική ήττα Εργατικών στην Ουαλία, πρωτιά για το κόμμα ανεξαρτησίας

Το Εργατικό Κόμμα υπέστη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές της Ουαλίας, με το Plaid Cymru να κυριαρχεί για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί έχασαν την πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας μόνο 9 από τις 96 έδρες.

Το Εργατικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα στις τοπικές εκλογές στην Ουαλία, με το Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας) που υποστηρίζει την ανεξαρτησία να καταγράφει εντυπωσιακή νίκη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το BBC.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1999, έτος ίδρυσης του ουαλικού κοινοβουλίου, που οι Εργατικοί χάνουν την πλειοψηφία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BBC, το Πλάιντ Κάμρι εξασφάλισε 43 από τις 96 έδρες, ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 34 έδρες. Οι Εργατικοί περιορίστηκαν σε μόλις εννέα έδρες, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό.

Η επικράτηση του Πλάιντ Κάμρι σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας του Εργατικού Κόμματος στην Ουαλία των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων, αν και το κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των 49 εδρών στο κοινοβούλιο.

Αλλαγή πολιτικής πορείας ζητά η απερχόμενη πρωθυπουργός

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Ουαλίας, Ελίνεντ Μόργκαν, η οποία έχασε την έδρα της, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η κυβέρνηση των Εργατικών πρέπει «να αλλάξει πορεία». Παράλληλα, άσκησε κριτική στον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης Κιρ Στάρμερ, παραδεχόμενη πως το ουαλικό Εργατικό Κόμμα υπέστη εκλογική συντριβή που σηματοδοτεί «το τέλος ενός αιώνα νικών των Εργατικών» στην Ουαλία.

Το Πλάιντ Κάμρι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο ηγέτης του Πλάιντ Κάμρι, Ριν απ Γιόργουερθ, δήλωσε ότι το κόμμα του «είναι έτοιμο» να σχηματίσει την επόμενη ουαλική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, «νικήσαμε γιατί εκπροσωπούμε την ελπίδα απέναντι στη διχόνοια, την αξιοπιστία απέναντι στο χάος και την πρόοδο απέναντι στην στασιμότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι Πράσινοι θεωρούν τον σιωνισμό ρατσιστική ιδεολογία

Το βρετανικό Κόμμα των Πρασίνων ενέκρινε ψήφισμα που χαρακτηρίζει τον σιωνισμό ως ρατσισμό, προκαλώντας αντιδράσεις από εβραϊκές οργανώσεις και το Ισραήλ. Το ψήφισμα ξεχωρίζει τον αντισιωνισμό από τον αντισημιτισμό.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.
Νάιτζελ Φάρατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός κατηγορείται για προετοιμασία επίθεσης κατά του Φάρατζ

Ο 28χρονος Βρετανός Τζόσουα Κέρι κατηγορείται για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, μεταξύ αυτών και κατά του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ ήδη διώκεται για τη δολοφονία της πρώην βουλευτή του Reform UK, Αν Γουίντεκομπ.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη καλεί τον Βρετανό πρέσβη για τη βάση Φέρφορντ

Το Ιράν απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες εμπλοκής του σε απόπειρα επίθεσης σε βρετανική βάση και κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη για διαμαρτυρία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλά για «ισχυρές ενδείξεις» κατά της Τεχεράνης.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες βρετανικές κυρώσεις κατά ρωσικών πλοίων και δικτύων παραπληροφόρησης

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 23 άτομα, εταιρίες και 8 ρωσικά πλοία, στοχεύοντας εισοδήματα της Μόσχας, παραπληροφόρηση και όσους φέρεται να ευθύνονται για εκτοπισμούς παιδιών από Ουκρανία.