Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «απόλυτο κυνισμό», μετά το αίτημά της για κατάπαυση πυρός με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, ημέρας νίκης των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα προχώρησε ταυτόχρονα σε νέες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
«Είναι απόλυτος κυνισμός να ζητά κανείς κατάπαυση πυρός για να πραγματοποιήσει εορτασμούς προπαγάνδας εξαπολύοντας τέτοια πλήγματα με πυραύλους και drones κάθε μέρα», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ.
Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να παύσει πυρ ανά πάσα στιγμή και αυτό θα σταματούσε τον πόλεμο και τη δική μας απάντηση», υπογραμμίζοντας πως η ειρήνη είναι αναγκαία και απαιτεί πραγματικά βήματα για την επίτευξή της. «Η Ουκρανία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο», κατέληξε.