ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομικό όχημα Μάλι
Αστυνομικό Toyota GMS περιπολεί σε δρόμους του Μάλι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Μαλί: Κηδεία υπουργού Άμυνας υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας χιλιάδες τίμησαν τον υπ. Άμυνας Σαντιό Καμαρά στο Μπαμακό, μετά τον θάνατό του σε επιθέσεις αυτονομιστών. Παρόντες ο Γκοϊτά, αξιωματούχοι και πολίτες. Κηρύχθηκε διήμερο εθνικό πένθος.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία του ηγέτη της χούντας Ασιμί Γκοϊτά, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Μπαμακό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον υπουργό Άμυνας Σαντιό Καμαρά, ο οποίος σκοτώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πρωτοφανείς επιθέσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο του Τάγματος Μηχανικού, στο κέντρο της πόλης, υπό την επίβλεψη βαριά οπλισμένων στρατιωτικών. Σημεία ελέγχου και οδοφράγματα είχαν στηθεί σε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στο χώρο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούσαν αυστηρούς ελέγχους στους προσερχόμενους.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και αξιωματούχοι από το Μαλί και γειτονικές χώρες, συμμετείχαν στην τελετή. Αφίσες με τη φωτογραφία του 47χρονου Καμαρά είχαν αναρτηθεί σε όλο το στρατόπεδο. Ο Καμαρά, κορυφαίο στέλεχος της χούντας και αρχιτέκτονας της προσέγγισης με τη Ρωσία, τιμήθηκε με διήμερο εθνικό πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Άμυνας του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο, χωρών που κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικές χούντες και μαζί με το Μαλί αποτελούν τη Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (AES).

Οι συντονισμένες επιθέσεις και το πλήγμα για τη χούντα

Ο Καμαρά σκοτώθηκε στο Κατί, προπύργιο της χούντας σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Μπαμακό, στις συντονισμένες επιθέσεις των τζιχαντιστών της Ομάδας Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (JNIM, παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και των αυτονομιστών Τουαρέγκ του Μετώπου Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (FLA). Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη έξω από το σπίτι του, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Ο θάνατός του θεωρείται σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει κρίσιμη κατάσταση μετά την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, στα βόρεια, από ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν να προελαύνουν στην περιοχή. Ο Γκοϊτά δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση πλέον «ελέγχεται», παραδεχόμενος ωστόσο πως η περίοδος είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Αντιδράσεις και διεθνείς εξελίξεις

Ο εκπρόσωπος του FLA, Μοχάμεντ Ελμαουλούντ Ραμαντάν, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η κατάσταση απέχει μακράν από το να ελέγχεται» και διαβεβαίωσε πως το στρατιωτικό καθεστώς «θα πέσει, κάποια στιγμή».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα παραμείνουν στο Μαλί, απορρίπτοντας το αίτημα των ανταρτών για αποχώρηση. Το 2023, οι Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ – πλέον γνωστοί ως «Αφρικανικό Σώμα» και υπό τον έλεγχο της Μόσχας – συνέδραμαν τον στρατό του Μαλί στην ανακατάληψη του Κιντάλ από τους αυτονομιστές Τουαρέγκ. Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά από συμφωνία με το FLA, προκειμένου να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Τουλάχιστον 25 νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 25 νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επιθέσεις τζιχαντιστών σε πέντε χωριά του Μπαντιαγάρα, στο κεντρικό Μαλί. Οι δράστες έκαψαν σπίτια, έκλεψαν ζώα και ανάγκασαν οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί, όπου η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί δραματικά. Συνολικά πάνω από 70 νεκροί σε δύο ημέρες μετά από διαδοχικά χτυπήματα ενόπλων σε χωριά της περιοχής.
Αστυνομικό όχημα Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Λιντσαρίσματα σε «διαφορετικούς» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Στο Μπαμακό, ο Αμπντουλαγιέ Ντιαρά λιντσαρίστηκε και κάηκε ζωντανός μετά από αβάσιμες κατηγορίες τρομοκρατίας λόγω της εμφάνισής του. Παρόμοια περιστατικά βίας σημειώνονται συχνά, με θύματα ατημέλητα ή «διαφορετικά» άτομα.
Αστυνομικό όχημα Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Πάνω από 30 νεκροί ύστερα από τζιχαντιστικές επιθέσεις σε χωριά

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε χωριά του κεντρικού Μαλί, ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση JNIM, σύμφωνα με τοπικές και διοικητικές πηγές.
Αστυνομικό όχημα Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Χούντα συλλαμβάνει αντιφρονούντες και στρατιωτικούς μετά τις επιθέσεις

Στο Μαλί, μετά από συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστών και αυτονομιστών, σημειώθηκαν μαζικές συλλήψεις και απαγωγές αντιφρονούντων και στρατιωτικών. Η χώρα βιώνει έντονη αναταραχή, με πολλές περιοχές να περνούν σε έλεγχο ανταρτών.
Πλήθος σε διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Οι αντάρτες απαιτούν αποχώρηση Ρώσων και πτώση του καθεστώτος

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ δήλωσε ότι η χούντα του Μαλί θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα, ζητώντας την αποχώρηση της Ρωσίας και την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.