ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν

Ιράν: Έκκληση Γαλιμπάφ για ενότητα ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κάλεσε σε ενότητα απέναντι στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να προκαλέσει εσωτερικές διαιρέσεις και οικονομική πίεση στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ απηύθυνε έκκληση για ενότητα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί μέσω του ναυτικού αποκλεισμού να προκαλέσει «εσωτερικούς διχασμούς» και να «διαλύσει» εκ των έσω την Ισλαμική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Γαλιμπάφ τόνισε πως «ο εχθρός έχει περάσει σε μια νέα φάση και θέλει να ενεργοποιήσει την οικονομική πίεση και τις εσωτερικές διαιρέσεις μέσω του ναυτικού αποκλεισμού (των ιρανικών λιμανιών) και μιας εκστρατείας μέσω των μέσων ενημέρωσης, για να μας αποδυναμώσει ή ακόμα και να μας οδηγήσει σε κατάρρευση εκ των έσω».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Γαλιμπάφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ηγέτης «διχάζει τη χώρα σε δύο ομάδες: σκληροπυρηνικούς και μετριοπαθείς, και αμέσως μετά μιλάει για ναυτικό αποκλεισμό για να αναγκάσει το Ιράν να υποταχθεί μέσω της οικονομικής πίεσης και της εσωτερικής διχόνοιας».

Ο Ιρανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της νέας συνομωσίας του εχθρού είναι η διατήρηση της ενότητας», επισημαίνοντας την ανάγκη για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Απώλειες στην ιρανική ηγεσία και διπλωματικές κινήσεις

Ανακοινώνοντας στις 21 Απριλίου την παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν, ο Τραμπ επικαλέστηκε ως αιτία τον «σοβαρό διχασμό στους κόλπους της ιρανικής κυβέρνησης». Από την έναρξη της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης στις 28 Φεβρουαρίου, η ιρανική ηγεσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, με τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Πακπούρ να σκοτώνονται τις πρώτες ώρες του πολέμου.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον Μάρτιο, έχασε τη ζωή του και ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την έναρξη των συγκρούσεων, ενώ ο νέος αρχηγός των Φρουρών, Αχμάντ Βαχιντί, και ο επικεφαλής της ασφάλειας Μοχαμάντ Μπαγέρ Ζολγάντρ περιορίζονται σε γραπτές δηλώσεις.

Παράλληλα, ο Γαλιμπάφ, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στηρίζουν μια πολιτική διπλωματικών επαφών με τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να δέχονται παραχωρήσεις. Ο Γαλιμπάφ έχει ενισχύσει την πολιτική του επιρροή από την έναρξη του πολέμου και ηγήθηκε του μοναδικού μέχρι σήμερα γύρου απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Οικονομικές επιπτώσεις του αποκλεισμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια, γεγονός που έχει παραλύσει την οικονομία της χώρας. Το μέτρο αποτελεί αντίποινα για τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη, πλήττοντας τις εξαγωγές και τις εισαγωγές στρατηγικών αγαθών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός αποκλεισμού που θα διαρκέσει «για πολλούς μήνες» κατά τη διάρκεια συνάντησης με ηγέτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται όλη τη νύχτα οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στην Ελβετία

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στην Ελβετία για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα. Έμφαση δίνεται σε μέτρα πρόληψης νέων συγκρούσεων και διατήρηση του στενού του Ορμούζ ανοιχτού και της εκεχειρίας στον Λίβανο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι συνομιλίες με ΗΠΑ «διακόπηκαν, αλλά συνεχίζονται»

Η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά από «προσβλητική» ανάρτηση του Τραμπ, σύμφωνα με το Irna. Οι συνομιλίες διακόπηκαν, αλλά δεν έχουν λήξει οριστικά, ανέφερε ιρανική πηγή στο Reuters.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με αντίποινα αν το Ιράν δεν περιορίσει τη Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Ιράν να σταματήσει άμεσα τη δράση των συμμάχων του στον Λίβανο, προειδοποιώντας σε ανάρτησή του πως, αν δεν συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν σκληρότερες επιθέσεις κατά του Ιράν.
Εμπορικό πλοίο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελβετία οι συνομιλίες για τον Λίβανo με κλειστό το Ορμούζ

Το Ιράν ανακοίνωσε πως το θέμα του Λιβάνου θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Ελβετία, ενώ θα συζητηθούν και τα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία και το πετρέλαιο. Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με το Fars.
Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς στην Ελβετία για συνομιλίες με το Ιράν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς έφτασε στην Ελβετία για συνομιλίες με το Ιράν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Έφτασε με τη σύζυγό του στην αεροπορική βάση Έμεν κοντά στη Λουκέρνη.