ΓΔ: 2672.88 -0.56% Τζίρος: 91.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:39
Αστυνομική ταινία νύχτας
Φώτο: Shuttertock

Η Europol εξάρθρωσε αλβανικό δίκτυο επενδυτικής απάτης στο Βέλγιο

Η Europol ανακοίνωσε τη διάλυση συμμορίας που δρούσε μέσω τηλεφωνικών κέντρων στην Αλβανία, εξαπατώντας επενδυτές κυρίως στη Βιέννη. Συνελήφθησαν 10 άτομα και κατασχέθηκαν 900.000 ευρώ σε μετρητά.

Μια εγκληματική συμμορία, που θεωρείτο υπεύθυνη για τη λειτουργία δικτύου επενδυτικής απάτης μέσω τηλεφωνικών κέντρων εγκατεστημένων στην Αλβανία, εξαρθρώθηκε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της πανευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής Europol.

Η Europol ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των αλβανικών και αυστριακών αρχών, καθώς πολλά από τα θύματα διέμεναν στη Βιέννη. Η συντονισμένη δράση οδήγησε στη σύλληψη δέκα ατόμων και στην κατάσχεση περίπου 900.000 ευρώ σε μετρητά.

Τα θύματα παρασύρονταν αρχικά μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων για επενδύσεις, οι οποίες αναρτούνταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, τα τηλεφωνικά κέντρα στα Τίρανα χρησιμοποιούνταν για την παροχή «επενδυτικών συμβουλών» από άτομα που προσποιούνταν ότι ήταν αυθεντικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

«Οι τηλεφωνητές ήταν οργανωμένοι σε ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων, με κάθε ομάδα να εξειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη γλώσσα στοχεύοντας διαφορετικές χώρες. Οι γλώσσες στις οποίες μιλούσαν ήταν Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ελληνικά και Ισπανικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Europol.

«Όπως συμβαίνει συνήθως με τις επενδυτικές απάτες, η γνώση της γλώσσας χρησιμοποιούνταν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων. Οι ύποπτοι εκμεταλλεύονταν αυτό το στοιχείο για να παρουσιάσουν ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες και να πείσουν τα θύματα να μεταφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά», προστίθεται στην ανακοίνωση της Europol.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ξηρασίας σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο

Νέα ρεκόρ ξηρασίας κατεγράφησαν σε τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον Αύγουστο, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που βασίζονται σε δορυφορικές μετρήσεις.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εξάρθρωση «ναρκοτράπεζας» με δεσμούς σε κύκλωμα κοκαΐνης

Η ισπανική αστυνομία εξάρθρωσε διεθνές δίκτυο παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών που υποστήριζε μεγάλους εμπόρους κοκαΐνης στην Ευρώπη, συνέλαβε 21 άτομα και εντόπισε περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 εκατ. ευρώ.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερήσεις στη Eurostar στη Γαλλία λόγω σιδηροδρομικού ατυχήματος

Η Eurostar ανακοίνωσε διακοπές στα δρομολόγια λόγω ατυχήματος με ένα άτομο στη γραμμή μεταξύ Λιλ και Παρισιού. Αναμένονται προβλήματα κυρίως στα τρένα από και προς τον σταθμό Paris Nord, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Χωρίς υποψία τρομοκρατίας για τον συλληφθέντα με Καλάσνικοφ

Οι βελγικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας για τον νεαρό που συνελήφθη με Καλάσνικοφ στον σταθμό Μιντί. Ερευνώνται διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. Ζητήθηκε ένταλμα σύλληψης.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Φόρος στα μικροδέματα μειώνει τις εισαγωγές στο αεροδρόμιο Λιέγης

Η επιβολή ειδικού φόρου από την ΕΕ μείωσε τις εισαγωγές μικροδεμάτων στη Λιέγη κατά 53% τον Ιούλιο, αυξάνοντας όμως τη μέση αξία τους. Οι αρχές σημειώνουν λιγότερα φθηνά δεμάτια και καλύτερη καταπολέμηση παραποιημένων προϊόντων.
Μουσείο Μπενάκη πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Europol: Αύξηση βίας και στρατολόγηση μέσω social media στις ληστείες μουσείων

Στην Ευρώπη αυξάνονται οι βίαιες ληστείες έργων τέχνης, με στόχο χρυσό και κοσμήματα. Οι οργανωμένες συμμορίες αντικαθίστανται από ευκαιριακούς δράστες μέσω social media, σύμφωνα με την Europol.