ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Φώτο: Shutterstock

Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τονίζοντας τις ισχυρές σχέσεις Βρετανίας-Αμερικής και καταδικάζοντας την πολιτική βία, επισημαίνοντας ότι ενώνει τις δύο χώρες η δέσμευση στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας απηύθυνε ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βρετανός μονάρχης καταδίκασε απερίφραστα την πολιτική βία, στον απόηχο της εισβολής ενόπλου στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον. «Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, όποιες διαφωνίες κι αν έχουμε, είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να προστατεύσουμε τους λαούς μας από κάθε κακό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βασιλιάς Κάρολος, προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να τονίσω με ακλόνητη αποφασιστικότητα πως τέτοιες πράξεις βίας δεν θα έχουν ποτέ αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κάρολος απηχούσε τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, σημειώνοντας πως «ο δεσμός συγγένειας και ταυτότητας μεταξύ Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανεκτίμητος και αιώνιος. Είναι αναντικατάστατος και άρρηκτος».

Ο μονάρχης υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα διανύει μια «περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλες για να τις αντιμετωπίσει ένα έθνος μόνο του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κάρολος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να επιδείξουν την ίδια «ακλόνητη αποφασιστικότητα» που επέδειξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα της Ουκρανίας για «μια πραγματικά δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι, όπως τόνισε, «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία με 36,9 βαθμούς Κελσίου για τρίτη σερι μέρα

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας Ιουνίου, φτάνοντας τους 36,9°C στο Ουάτισαμ του Σάφολκ, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ η ζέστη συνεχίζει να αυξάνεται.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ρεκόρ ζέστης Ιουνίου με 36,4°C και αυξημένα επείγοντα στο Λονδίνο

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 36,4°C στο Γιόβιλτον, σύμφωνα με τη Met Office, ενώ αυξήθηκαν και τα επείγοντα περιστατικά στο Λονδίνο λόγω του κύματος καύσωνα.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.