Η υπερπολυτελής θαλαμηγός Nord, που συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλεξέι Μορντασόφ, ο οποίος τελεί υπό κυρώσεις, διέπλευσε το Σάββατο τα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κίνηση των πλοίων, η διέλευση αυτή την καθιστά ένα από τα ελάχιστα σκάφη που έχουν διασχίσει τη ζώνη αποκλεισμού στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν.
Η θαλαμηγός Nord, μήκους 142 μέτρων και αξίας άνω των 500 εκατ. δολαρίων, απέπλευσε την Παρασκευή από μαρίνα του Ντουμπάι περίπου στις 14:00 GMT. Διέσχισε τα στενά το πρωί του Σαββάτου και έφτασε στο Μουσκάτ νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με δεδομένα της πλατφόρμας MarineTraffic.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς η θαλαμηγός, με τα πολλά καταστρώματα, εξασφάλισε άδεια για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Από τον Φεβρουάριο, το Ιράν έχει επανειλημμένα περιορίσει τη διέλευση μέσω των Στενών, από όπου περνά περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
Εκπρόσωπος του μεγιστάνα της χαλυβουργίας Μορντασόφ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Ελάχιστα, κυρίως εμπορικά, πλοία διαπλέουν καθημερινά αυτήν την κρίσιμης σημασίας πλωτή οδό στην είσοδο του Κόλπου, καθώς η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε εύθραυστη εκεχειρία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό των 125 έως 140 ημερήσιων διελεύσεων που καταγράφονταν πριν από τον πόλεμο του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ως αντίμετρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια.
Ρωσοϊρανικές σχέσεις και πολιτικές εξελίξεις
Η Ρωσία και το Ιράν είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι, με τις σχέσεις τους να έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία τους εδραιώθηκε μέσα από τη συνθήκη του 2025, που προβλέπει στενότερη ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί έφθασε στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές στο Πακιστάν και το Ομάν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η ιδιοκτησία της Nord και οι κυρώσεις
Ο Μορντασόφ, γνωστός ως στενός συνεργάτης του Πούτιν, δεν εμφανίζεται επίσημα στον κατάλογο ως ιδιοκτήτης της θαλαμηγού Nord. Ωστόσο, στοιχεία για την κίνηση των πλοίων και ρωσικά εταιρικά αρχεία του 2025 δείχνουν ότι το πλοίο έχει καταχωρηθεί σε ρωσική εταιρεία που ανήκε στη σύζυγό του από το 2022.
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι καταχωρημένη στην πόλη Τσερεπόβετς, όπου εδρεύει και η χαλυβουργία Severstal του Μορντασόφ. Ο ίδιος περιλαμβάνεται στους Ρώσους επιχειρηματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σχέσεών τους με τον Πούτιν.
Η θαλαμηγός Nord θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, διαθέτοντας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Superyacht Times, 20 καμπίνες, πισίνα, ελικοδρόμιο και υποβρύχιο.