ΓΔ: 2610.64 -0.04% Τζίρος: 11.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:34
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο

Έρευνα στη Βουλή για Στάρμερ σχετικά με τον διορισμό Μάντελσον στη Βρετανία

Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει αύριο για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ σχετικά με πιθανή παραπλάνηση της Βουλής όσον αφορά τον διορισμό του Πίτερ Μάντελσον, γεγονός που απειλεί το πολιτικό του μέλλον.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει αύριο Τρίτη για τη διεξαγωγή έρευνας που αφορά τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, σχετικά με το αν παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων για τον διορισμό του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Η πιθανή έρευνα θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το πολιτικό μέλλον του Στάρμερ, καθώς η θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει ήδη σκιαστεί από την υπόθεση Μάντελσον.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις πιέσεις για παραίτηση που σχετίζονται με την απόφασή του να προσλάβει τον Μάντελσον. Ωστόσο, εάν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε εν γνώσει του το κοινοβούλιο, η θέση του θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως αναφέρουν οι Times, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ αναμένεται να εγκρίνει αίτημα για συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με το αν η αρμόδια επιτροπή που διερευνά πιθανές παραβιάσεις κοινοβουλευτικών προνομίων θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση.

Η υπόθεση Μάντελσον και οι νέες αποκαλύψεις

Για μήνες, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για την απόφασή του να διορίσει πρέσβη στις ΗΠΑ τον Πίτερ Μάντελσον, ένα αμφιλεγόμενο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος με σημαντική επιρροή και δεσμούς φιλίας με τον Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπστιν. 

Ο Μάντελσον απολύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο Στάρμερ τον κατηγόρησε ότι «ψευδόταν κατ’ επανάληψη» σχετικά με τις σχέσεις του με τον Έπστιν, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2019 εν αναμονή της δίκης του.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε χορηγήσει διαπίστευση ασφαλείας στον Μάντελσον για να αναλάβει τη θέση του πρέσβη τον Ιανουάριο του 2025, παρά την αρνητική γνωμάτευση της αρμόδιας επιτροπής που εξέταζε το ιστορικό του. 

Ο Όλι Ρόμπινς, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Φόρεϊν Όφις που απολύθηκε από τον Στάρμερ μετά τις αποκαλύψεις, κατέθεσε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου, αναφέροντας τη «συνεχή πίεση» που δεχόταν από την Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο του διορισμού του Μάντελσον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Ιούλιος φέτος ήταν ο ξηρότερος από το 1836

Η Αγγλία και η Ουαλία είχαν τον πιο ξηρό και ηλιόλουστο Ιούλιο από το 1836, με κύματα ζέστης και έντονη ξηρασία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της MetOffice, κάνοντας τον φετινό Ιούλιο έναν από τους πιο αξιοσημείωτους μήνες.
Αντιτορπιλικό HMS Dragon
ΔΙΕΘΝΗ

Reform UK: Ναυτικό εναντίον μεταναστών στη Μάγχη ζητά το κόμμα

Το κόμμα Reform UK προτείνει «Επιχείρηση Φρούριο»: ανάπτυξη του Βασιλικού Ναυτικού στη Μάγχη για να σταματήσει πλοία με μετανάστες και να τα επιστρέφει στη Γαλλία, εφόσον αναλάβει την εξουσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα κατά του υπαρχηγού του Reform διεξάγει επιτροπή στη Βρετανία

Ο Ρίτσαρντ Τάις του Reform UK ερευνάται για πιθανή μη δήλωση συμφερόντων, όπως ανακοίνωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου. Το κόμμα δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 20 χρόνια κάθειρξη σε γραφείο τελετών για απάτη με σορούς

Ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών Ρόμπερτ Μπους καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση επειδή κρατούσε σορούς αντί να τις ενταφιάζει ή να τις καίει, ενώ έδινε λανθασμένη τέφρα σε οικογένειες. Δήλωσε ένοχος για αδικήματα 12 ετών.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη άνδρα στην Κύπρο για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική βάση

Στην Κύπρο συνελήφθη άνδρας με βρετανική και αζερική υπηκοότητα, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.