ΓΔ: 2537.17 1.27% Τζίρος: 159.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:38
Στρατιώτης Εθνικής Φρουράς ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Στα 2,9 τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2025

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 2,9 τρισ. δολάρια το 2025, με άνοδο 2,9%, λόγω συγκρούσεων και γεωπολιτικής αστάθειας, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σχεδόν στα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025, καταγράφοντας το ενδέκατο συνεχές έτος αύξησης, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η άνοδος αυτή συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των ένοπλων συγκρούσεων και την αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία παραμένουν οι τρεις μεγαλύτεροι δαπανητές, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό των συνολικών ποσών, δηλαδή περίπου 1,48 τρισ. δολάρια. Παρά τη μικρή μείωση των αμερικανικών δαπανών, η συνολική αύξηση σε πραγματικές τιμές έφθασε το 2,9%.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής του SIPRI, Λορέντζο Σκαρατζάτο, η υποχώρηση των αμερικανικών κονδυλίων αντισταθμίστηκε από σημαντικές αυξήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία, σε μια χρονιά που «σημαδεύτηκε από πολέμους και κλιμάκωση των εντάσεων». 

Το στρατιωτικό βάρος, δηλαδή το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ που κατευθύνεται στην άμυνα, ήταν το υψηλότερο από το 2009.

ΗΠΑ και Ευρώπη: Αντίθετες τάσεις στις δαπάνες

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 954 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 7,5% σε σχέση με το 2024. Η μείωση αποδίδεται στην απουσία νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη. 

Ωστόσο, το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει δαπάνες άνω του 1 τρισ. δολαρίων για το 2026, ενώ η πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει ότι μπορεί να φθάσουν έως και τα 1,5 τρισ. δολάρια το 2027.

Η Ευρώπη αποτέλεσε τον κύριο μοχλό της παγκόσμιας αύξησης, με τις στρατιωτικές δαπάνες να ενισχύονται κατά 14%, αγγίζοντας τα 864 δισ. δολάρια. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως σημειώνει ο Σκαρατζάτο. 

Η Ουάσιγκτον «πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άμυνά της».

Η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της κατά 24%, φθάνοντας τα 114 δισ. δολάρια, ενώ η Ισπανία κατέγραψε άνοδο 50%, στα 40,2 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά από το 1994 το 2% του ΑΕΠ. Η Ρωσία δαπάνησε 190 δισ. δολάρια (+5,9%), ενώ η Ουκρανία ενίσχυσε τον προϋπολογισμό της κατά 20%, στα 84,1 δισ. δολάρια.

Ασία-Ωκεανία: Ρεκόρ τριών δεκαετιών

Στην περιοχή Ασίας-Ωκεανίας, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5%, φθάνοντας τα 681 δισ. δολάρια – τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009. Η Κίνα, με 336 δισ. δολάρια, παραμένει ο βασικός παράγοντας της ανόδου, καθώς αυξάνει σταθερά τις δαπάνες της επί τρεις δεκαετίες.

Η ενίσχυση των προϋπολογισμών οφείλεται επίσης στην «αντίδραση ορισμένων άλλων κρατών, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν», απέναντι στην αντιλαμβανόμενη κινεζική «απειλή». 

Η Ιαπωνία αύξησε τις δαπάνες της κατά 9,7%, στα 62,2 δισ. δολάρια – το υψηλότερο ποσοστό από το 1958 – ενώ η Ταϊβάν τις ενίσχυσε κατά 14%, στα 18,2 δισ. δολάρια.

Μέση Ανατολή: Οριακή μεταβολή

Στη Μέση Ανατολή, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+0,1%), στα 218 δισ. δολάρια. Παρά τις εντάσεις, το Ισραήλ και το Ιράν κατέγραψαν μειώσεις. 

Στο Ιράν, η πτώση κατά 5,6%, στα 7,4 δισ. δολάρια, αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό (42%), ενώ στο Ισραήλ η μείωση κατά 4,9%, στα 48,3 δισ. δολάρια, σχετίζεται με την προσωρινή αποκλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του SIPRI, οι δαπάνες του Ισραήλ παραμένουν ωστόσο αυξημένες κατά 97% σε σχέση με το 2022, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ένταση στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι ζητά ΝΑΤΟ για αντιαεροπορική άμυνα – ΟΗΕ κατά των πληγμάτων στο Κίεβο

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα ενισχυθεί με αντιαεροπορική άμυνα από τους δυτικούς συμμάχους της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, μετά από νέες ρωσικές επιθέσεις, ενώ ο ΟΗΕ καταδίκασε τα πλήγματα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Νέος μηχανισμός για αγορά ουκρανικών όπλων από εταίρους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νέο μηχανισμό που επιτρέπει σε εταίρους να αγοράζουν ουκρανικά όπλα και στρατιωτική τεχνολογία απευθείας, στηρίζοντας οικονομικά τις ένοπλες δυνάμεις της, τέσσερα χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ αξιόπιστη πορεία προς το 5% πριν τη Σύνοδο

Ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ τόνισε πως όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ. Η πρόοδος θα αξιολογηθεί στην επικείμενη Σύνοδο στην Άγκυρα, με έμφαση στις επιχειρησιακές δυνατότητες.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πακιστανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα drones από το Αφγανιστάν

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα αφγανικά drones που παραβίασαν τα σύνορα στο Μπαλουτσιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με αντίποινα για αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.