ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 259.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:41
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτραίτο

Ρωσία: Στο χαμηλότερο σημείο η δημοτικότητα του Πούτιν από το 2022

Η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε στο 65,6%, το χαμηλότερο από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το VTsIOM. Αν τελειώσει τη θητεία του, θα γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά την Αικατερίνη Β’.

Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας στο 65,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τον κρατικό φορέα δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Ο Πούτιν, που ανέλαβε την προεδρία έπειτα από τον Μπόρις Γέλτσιν, μόλις οκτώ χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ασκεί την εξουσία από το 1999 είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός.

Πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB, ο οποίος βίωσε την πτώση της ΕΣΣΔ από το αρχηγείο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών στην Ανατολική Γερμανία, ο Πούτιν ενδέχεται να ξεπεράσει τον Γιόζεφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά την Αικατερίνη τη Μεγάλη, εφόσον ολοκληρώσει τη σημερινή εξαετή θητεία του στο Κρεμλίνο.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τα δεδομένα των δημοκρατικών χωρών, η δημοφιλία του έχει δεχθεί πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από 73,3% τον Μάρτιο, ενώ η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του έπεσε στο 71% από 77%, σύμφωνα με το VTsIOM.

Οι αιτίες της πτώσης δεν είναι απολύτως σαφείς. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πούτιν ζήτησε από τους επιτελείς του να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας, η οποία παρουσίασε συρρίκνωση στους δύο πρώτους μήνες του έτους. Παράλληλα, ο περιορισμός του mobile internet, των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και των VPN έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος των πολιτών.

Κοινωνικό κλίμα και αμφιβολίες για τις μετρήσεις

Το ερώτημα «τι σκέφτονται πραγματικά οι Ρώσοι» παραμένει ανοιχτό, σε ένα περιβάλλον πολέμου, κρατικής καταστολής και λογοκρισίας. Οι υποστηρικτές του Πούτιν επικαλούνται δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρεία αποδοχή, ενώ οι επικριτές θεωρούν ότι οι πολίτες διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα ενώπιον δημοσκόπων.

Η δημοφιλία του Πούτιν είχε εκτοξευθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αγγίζοντας σχεδόν το 80% από 64,3%. Μέχρι πρόσφατα, τα ποσοστά παρέμεναν άνω του 75%, με μικρές διακυμάνσεις μετά τα μέτρα επιστράτευσης του 2022, σύμφωνα με το VTsIOM.

Αντίκτυπος στους υπόλοιπους πολιτικούς

Η εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν μειώθηκε στο 53,8%, ενώ για τον πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε στο 36,8%. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκέναντι Ζιουγκάνοφ καταγράφει 32,7% και ο επικεφαλής του κόμματος Δίκαιη Ρωσία Σεργκέι Μιρόνοφ 29,8%.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αρκετοί bloggers και πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία χρειάζεται αλλαγή πορείας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone σε μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drone στο Μπέλγκοροντ: 3 νεκροί, 13 τραυματίες

Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων ουκρανικών drone στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ και σε γειτονικό χωριό. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολυκατοικίες, σπίτια, οχήματα και δημόσια κτίρια.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός πύραυλος χτύπησε επιχείρηση στην Αριόλ της Ρωσίας

Ο κυβερνήτης της περιοχής Αντρέι Κλιτσκόφ δήλωσε πως ουκρανική πυραυλική επίθεση έπληξε επιχείρηση στη συνοικία Σοβιέτσκι της πόλης Αριόλ, προκαλώντας καταστροφή σε μη στρατιωτικό στόχο κατά την ώρα αιχμής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αμερικανοί με Ουκρανούς και Ρώσους θα συναντηθούν στα Εμιράτα

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως στις αρχές Νοεμβρίου, διαπραγματευτές Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ θα συναντηθούν στο Άμπου Ντάμπι. Τόνισε πως όποια ειρηνευτική συμφωνία απαιτεί ισχυρές εγγυήσεις και χρηματοδότηση 10 ετών για το στρατό.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανταλλαγή 270 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 270 αιχμαλώτους πολέμου, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά πρακτορεία. Οι Ρώσοι αιχμάλωτοι θα λάβουν ψυχολογική και ιατρική φροντίδα στη Λευκορωσία πριν μεταφερθούν στη Ρωσία.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανταλλαγή πληγμάτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ

Νέα ανταλλαγή πυραυλικών και drone επιθέσεων σημειώθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ζημιές σε υποδομές μετρό στο Κίεβο και περιορισμούς κυκλοφορίας, λίγο μετά τις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.