ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
σημαία του ΝΑΤΟ

Βερολίνο και Ρώμη στηρίζουν Ισπανία μετά τις αμερικανικές απειλές για ΝΑΤΟ

Βερολίνο και Ρώμη στήριξαν τη Μαδρίτη μετά τις αμερικανικές πιέσεις για τη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητείται η θέση της Ισπανίας, ενώ η Ιταλία τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

Το Βερολίνο και η Ρώμη εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τη Μαδρίτη μετά τις απειλές των ΗΠΑ για πιθανή αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας πολιτική ένταση εντός της Συμμαχίας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται. «Η Ισπανία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Και δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο αυτό θα έπρεπε να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Από τη Λευκωσία, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να «παραμείνει ενωμένο». Όπως τόνισε, «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που διαθέτουμε».

Αντιδράσεις για τις αμερικανικές απειλές

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, εσωτερικό υπόμνημα του Πενταγώνου εξετάζει τις επιλογές των ΗΠΑ για την τιμωρία συμμάχων στο ΝΑΤΟ που, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, δεν στήριξαν επαρκώς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στον πόλεμο με το Ιράν. 

Μεταξύ των επιλογών φέρεται να περιλαμβάνεται και η αναστολή συμμετοχής της Ισπανίας στη Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απάντησε με σαφήνεια: «Η Ισπανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της Συμμαχίας», δήλωσε στα αγγλικά, προσθέτοντας: «Συνεπώς, καμιά ανησυχία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο πιέζει συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη στάση τους στον πόλεμο με Ιράν

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο επέκρινε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για περιορισμένη υποστήριξη στον πόλεμο με το Ιράν, αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον ίσως επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη συμμαχία.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, πέραν των έξι που ήδη τα φιλοξενούν, σύμφωνα με τους Financial Times. Δεν αναμένεται άμεση συμφωνία σχετικά με το θέμα.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταχύτερη αποχώρηση στρατευμάτων από την Ευρώπη σχεδιάζει η Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτών από ευρωπαϊκές βάσεις και θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στους συμμάχους του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγή του Πενταγώνου στη Welt am Sonntag.
Γιόνας Γκαρ Στόρε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Υπό γαλλική πυρηνική προστασία, λέει ο πρωθυπουργός Στέρε

Η Νορβηγία θα συμμετάσχει στη γαλλική πυρηνική αποτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέρε μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στο Παρίσι και την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Το ΝΑΤΟ πρέπει να λειτουργεί προς όφελος όλων των συμμάχων

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Σουηδία πως η Συμμαχία πρέπει να ωφελεί όλα τα κράτη-μέλη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σαφών προσδοκιών και απάντησης στις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει αποστολή 5.000 αμερικανών στρατιωτικών στην Πολωνία

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιωτικούς στην Πολωνία, επικαλούμενος τη σχέση του με τον πρόεδρο Ναβρότσκι. Δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με προηγούμενη, καθυστερημένη ανάπτυξη.