ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επίδειξης στην Τεχεράνη.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μπορούν να εξουδετερώσουν το Ιράν σε μια μέρα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν ίσως ενίσχυσε το οπλοστάσιό του κατά την εκεχειρία, αλλά τόνισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να το εξουδετερώσουν γρήγορα. Επανέλαβε πως δεν πιέζεται για τερματισμό του πολέμου και θέλει την καλύτερη συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν ενδέχεται να ενίσχυσε «λιγάκι» το οπλοστάσιό του κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να το εξουδετερώσουν μέσα σε μία ημέρα.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου, επισημαίνοντας πως στόχος του είναι να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ και πρόσθεσε πως δεν επιθυμούσε να επιτρέψει στο Ιράν να αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός, εξηγώντας ότι ήθελε να δώσει στην Τεχεράνη χρόνο να διαχειριστεί την εσωτερική αναταραχή στα κέντρα εξουσίας. Υπονόησε μάλιστα ότι το ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει εσωτερικές διαφωνίες και κλονισμό.

(Με πληροφορίες από BBC)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αξιωματούχος: Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τη νέα πρόταση του Ιράν για ειρηνευτικές συνομιλίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο επανέναρξης πολέμου, ενώ παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τα πυρηνικά και το Στενό του Ορμούζ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις και επιμένει στα δικαιώματά του

Η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις για αλλαγή της πρότασής της, με τον Γαλιμπάφ να τονίζει πως μόνο η αποδοχή των ιρανικών δικαιωμάτων μπορεί να φέρει λύση, ενώ οι τιμές πετρελαίου παραμένουν υψηλές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Το Ιράν ζητά τέλος του πολέμου και άρση κυρώσεων, σύμφωνα με το Tasnim.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα εξετάσει τη νέα πρόταση του Ιράν αλλά αμφιβάλλει για αποδοχή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέο σχέδιο που πρότεινε το Ιράν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα γίνει δεκτό από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως το Ιράν δεν έχει πληρώσει αρκετά για τις πράξεις του.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν ενώ απειλεί με «συντριβή»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ιρανική πρόταση τερματισμού του πολέμου, δηλώνοντας πως δεν είναι ικανοποιημένος και προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική είναι η «συντριβή» του Ιράν.