ΓΔ: 2360.82 -0.58% Τζίρος: 86.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:36
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία στα βρετανικά φαρμακεία για άνοδο τιμής παρακεταμόλης λόγω πολέμου

Τιμές βασικών φαρμάκων όπως παρακεταμόλη και σετιριζίνη αυξήθηκαν έως και 30% στα βρετανικά φαρμακεία λόγω διπλασιασμού της τιμής αγοράς, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Φαρμακείων.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώνονται στις τιμές βασικών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη και η σετιριζίνη, στα βρετανικά φαρμακεία τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Φαρμακείων (NPA), που εκπροσωπεί περίπου τα μισά φαρμακεία της χώρας.

Η NPA αναφέρει ότι η τιμή αγοράς των συγκεκριμένων φαρμάκων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, εξαιτίας κυρίως του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος επηρεάζει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Αν και τα φαρμακεία απορροφούν μέρος των αυξήσεων, οι καταναλωτές βλέπουν ήδη ανατιμήσεις έως και 30% στα φάρμακα που πωλούνται χωρίς συνταγή.

«Είναι προφανές σήμερα ότι εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, θα δούμε τις τιμές να αυξάνονται εξαιτίας αυτού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Πικάρ, πρόεδρος της ένωσης, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα συστατικά των φαρμάκων παράγονται στην Κίνα, η οποία προμηθεύεται μεγάλο μέρος του ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ο Πικάρ, Γάλλος φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στη Βρετανία για περισσότερα από 25 χρόνια, υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος εντείνει μια ήδη υπάρχουσα ανοδική τάση στις τιμές, σε μια αγορά όπου τα φάρμακα παραμένουν φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αστάθεια τιμών και πιέσεις στο NHS

Περίπου το 90% των φαρμάκων στη Βρετανία συνταγογραφούνται και καλύπτονται από το εθνικό σύστημα υγείας (NHS). Τα τελευταία χρόνια, το NHS έχει αναγκαστεί να αυξάνει περιοδικά τις καθορισμένες τιμές ορισμένων σκευασμάτων, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατόπιση των παραγωγών προς πιο κερδοφόρες αγορές.

«Οι τιμές είναι τελείως ασταθείς, δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε ο Πικάρ, σημειώνοντας ότι ένα κουτί με 100 δισκία παρακεταμόλης κόστιζε 50 πένες τον Ιανουάριο, 2 στερλίνες στα τέλη Μαρτίου και 1,49 στερλίνες την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με την NPA, τα φαρμακεία καταγράφουν αυξήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά που επιστρέφει το NHS. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει τα φαρμακεία, τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή απέναντι σε ένα φαινόμενο που είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Τα φαρμακεία δεν θα έπρεπε να επιδοτούν τον λογαριασμό φαρμάκων του NHS», τόνισε ο Πικάρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραλία Κύπρος διακοπές
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Αναβάθμιση της Κύπρου στις ταξιδιωτικές οδηγίες για Βρετανούς

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε τις έκτακτες προειδοποιήσεις για την Κύπρο από την ταξιδιωτική του οδηγία, μετά την υποχώρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθησυχάζοντας έτσι τους Βρετανούς τουρίστες.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες Τραμπ για συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με το Ιράν και τόνισε τη διαθεσιμότητα Γαλλίας και συμμάχων για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ. Επεσήμανε τη σημασία διαβουλεύσεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είμαι πολύ υπερήφανος για τη σύζυγό μου Κέιτ

Η πριγκίπισσα Κέιτ, σε ύφεση από τον καρκίνο, ξεκινά σταδιακά ξανά τα επίσημα ταξίδια της, όπως δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, εκφράζοντας περηφάνια. Η πρώτη της επίσκεψη μετά από τρία χρόνια έγινε τον Μάιο στην Ιταλία.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 23 εκατ. ευρώ στη ΛΔ Κονγκό για τον περιορισμό του Έμπολα

Η Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο 23 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, όπου υπάρχουν 600 ύποπτα κρούσματα, 139 ύποπτοι θάνατοι και 51 επιβεβαιωμένα. Δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και στη γειτονική Ουγκάντα.
Ράντκλιφ Κάμερα Οξφόρδης
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνιγγίτιδα σε κολλέγιο της Αγγλίας: Ένας νεκρός, δύο σε νοσηλεία

Συναγερμός στη νότια Αγγλία λόγω τριών κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε φοιτητές κολλεγίου στο Μπέρκσιρ, με έναν νεκρό και δύο νοσηλευόμενους. Ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για όσους ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα.