ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:58
Σημαία Τουρκίας κυματίζει

Τουρκία: Απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων κάτω των 15 στα social media με νέο νόμο

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των 15 ετών, ενώ οι πλατφόρμες υποχρεώνονται σε επαλήθευση ηλικίας και γρήγορη παρέμβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η απόφαση, που ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης, εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Με βάση τη νέα ρύθμιση, οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών δεν θα μπορούν να εγγράφονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες που τις διαχειρίζονται θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν συστήματα επαλήθευσης ηλικίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV.

Παράλληλα, οι γονείς θα αποκτήσουν εργαλεία για την παρακολούθηση του χρόνου που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στις οθόνες, καθώς και των διαδικτυακών τους δαπανών. 

Επιπλέον, «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να παρέμβουν εντός μίας ώρας για τον περιορισμό επιβλαβούς περιεχομένου, σύμφωνα με το NTV.

Ο νέος νόμος προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως αναφέρει το Anadolu.

Αυξανόμενη διεθνής τάση για περιορισμούς

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει μέτρα περιορισμού της πρόσβασης των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την καθιέρωση μιας «ημέρας εκτός σύνδεσης» κάθε μήνα για τους νέους, με στόχο την επανασύνδεσή τους με το διάβασμα, τον αθλητισμό και «τη ζωτικότητα της πραγματικής ζωής». 

Η πρόταση κατατέθηκε ενόψει ευρωπαϊκής συνάντησης «συντονισμού» για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα κάτω των δεκαπέντε ετών.

Την ίδια περίοδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες 12 κρατών-μελών της ΕΕ —Αυστρίας, Κύπρου, Τσεχικής Δημοκρατίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας— συζήτησαν παρόμοιους περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι ο αριθμός των χωρών που στηρίζουν το μέτρο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει πως η πρωτοβουλία «κερδίζει έδαφος» στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νομοσχέδιο για διάλυση και αφοπλισμό του PKK στην τουρκική Βουλή

Ο κυβερνών συνασπισμός υπέβαλε νομοσχέδιο που, με στόχο την ειρήνη με το PKK, προβλέπει προστασία πρώην μαχητών από διώξεις και αναστολή ποινών. Επιτροπή υπό κρατικούς αξιωματούχους θα εποπτεύει την παράδοση και αφοπλισμό.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαταστάθηκαν τα βασικά δίκτυα στους πυρόπληκτους του Αγ. Βασιλείου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των βασικών δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, οδοποιίας και τηλεπικοινωνιών στους οικισμούς που επλήγησαν από τη φωτιά, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλα τα συνεργεία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καγιά Κάλλας: Ζητούμε σεβασμό της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας αποχή από μονομερείς ενέργειες.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «αερομαχία» Ελλάδας - Τουρκίας: Τα όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες

«Μικρή, γρήγορη, πολύ ισχυρή», το μοτό της Πολεμικής Αεροπορίας στον 21ο αιώνα. Τα μαχητικά αεροσκάφη που θεμελιώνουν έναν ευέλικτο, τεχνολογικά προηγμένο και ισχυρό στόλο. Ο ρόλος των F-35 και η σημασία της Ασπίδας του Αχιλλέα.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για αντίδραση σε τυχόν ενέργεια των ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε πως κάθε «επιθετική ενέργεια» από ΗΠΑ ή Ισραήλ θα απαντηθεί αποφασιστικά, τονίζοντας πως και κάθε συμμετοχή γειτονικών χωρών θα έχει ανάλογη απάντηση, σε τηλεφωνικές επαφές και ανάρτηση στο Telegram.