ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
Ο Πέτερ Μάγκυαρ σε δημόσια ομιλία με φόντο την ουγγρική σημαία.

Η Ουγγαρία ανοίγει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας του κομμουνισμού

Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας, σύμφωνα με τον επικρατέστερο για προσωπάρχη του νέου πρωθυπουργού Μάγιαρ. Το άνοιγμα θα αποτελέσει προτεραιότητα της νέας ηγεσίας.

Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τα ιστορικά αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου, σύμφωνα με τον άνθρωπο που θα αναλάβει προσωπάρχης του Πίτερ Μάγιαρ, του νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Ο Μάγιαρ πρόκειται να ορκιστεί πρωθυπουργός στις 9 Μαΐου.

Το κεντροδεξιό κόμμα Tisza του Μάγιαρ επικράτησε του βετεράνου, συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις 12 Απριλίου. Το κόμμα είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία και να επιτύχει την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο Μπάλιντ Ρουφ, υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο Valasz Online ότι το άνοιγμα των αρχείων της μυστικής αστυνομίας θα αποτελέσει «το πρωταρχικό έργο του».

«Αυτό είναι έργο των ιστορικών, αλλά θα είμαι σε θέση να διασφαλίσω ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παράσχει το πλαίσιο για να γίνει αυτό, ότι θα δώσει την ευκαιρία για μια έρευνα χωρίς πολιτικές πιέσεις», ανέφερε ο δικηγόρος και πολιτικός σύμβουλος Μπάλιντ Ρουφ.

Σε αντίθεση με την Πολωνία ή την Τσεχία, η Ουγγαρία δεν αποκάλυψε ποτέ επισήμως τα ονόματα των συνεργατών της μυστικής αστυνομίας. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ορισμένα ονόματα διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, μεμονωμένα πρόσωπα έχουν πρόσβαση μόνο στους δικούς τους φακέλους, χωρίς δυνατότητα να δουν στοιχεία για άλλους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πληροφοριοδοτών.

Ο ιστορικός Κρίστιαν Ούνγκβαρι, ένθερμος υποστηρικτής της πλήρους διαφάνειας, είχε δηλώσει σε διάλεξή του το 2023 ότι «όσο το παρελθόν των δημόσιων προσώπων δεν είναι δημόσιο, θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκβιασμού από εκείνους που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για το παρελθόν τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μάγιαρ στην Ουγγαρία

Ορκίστηκαν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Πέτερ Μάγιαρ, με τέσσερις βασικούς υπουργούς (Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Οικονομικών) να λαμβάνουν δικαίωμα βέτο λόγω του ρόλου τους στα σύνθετα ζητήματα.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ουγγαρίας ζητά διάλογο με Ουκρανία για την μειονότητα

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μάγιαρ, πρότεινε συνάντηση με τον Ζελένσκι για βελτίωση των σχέσεων και λύση ζητημάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία, μετά από ένταση επί Όρμπαν.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βίκτορ Όρμπαν πρότεινε να αποχωρήσει από την ηγεσία του Fidesz

Ο Βίκτορ Όρμπαν πρότεινε την παραίτησή του από την ηγεσία του Fidesz, με το κόμμα να αποφασίζει τον Ιούνιο αν θα το δεχτεί. Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή το Tisza, τερματίζοντας την 16χρονη διακυβέρνηση Όρμπαν.
Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.