ΓΔ: 2237.97 -1.00% Τζίρος: 84.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:40
Πυρηνικά όπλα Κίνα
Σειρά πυρηνικών πυραύλων μπροστά από την κινεζική σημαία, σύμβολο ισχύος της Κίνας.

Πεκίνο: Απορρίπτει κατηγορίες Τραμπ για στρατιωτική βοήθεια στο Ιράν

Η Κίνα αρνήθηκε τις κατηγορίες Τραμπ ότι βοήθησε το Ιράν να αναπληρώσει τα όπλα του, τονίζοντας πως τηρεί πάντα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και λειτουργεί ως υπεύθυνη δύναμη, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Κίνα υπογράμμισε σήμερα ότι αποτελεί πρότυπο στην τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της, απαντώντας στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπαινίχθηκε πως το Πεκίνο ενδέχεται να έχει συνδράμει το Ιράν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων των όπλων του.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Ιρανοί «πιθανώς έχουν αναπληρώσει λίγο τα αποθέματά τους» από την έναρξη της εκεχειρίας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «προχώρησαν σε σύλληψη πλοίου» που «μετέφερε κάποια πράγματα, κάτι που δεν ήταν πολύ καλό, ίσως ένα δώρο από την Κίνα, δεν ξέρω». Ο Τραμπ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Απαντώντας στα σχόλια αυτά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «ως μεγάλη υπεύθυνη δύναμη, η Κίνα ανέκαθεν έδινε το παράδειγμα τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της». Δεν προχώρησε σε πρόσθετες διευκρινίσεις.

Το Πεκίνο παραμένει στενός εμπορικός και στρατηγικός εταίρος της Τεχεράνης. Σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων Kpler, πριν από τον πόλεμο, πάνω από το 80% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου κατευθυνόταν προς την Κίνα.

Η Κίνα έχει επιλέξει στάση αυτοσυγκράτησης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της σύρραξης, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο στα μέσα Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Ο Τραμπ δεν επιθυμεί παράταση της εκεχειρίας»

Ο Τραμπ δήλωσε στο CNBC πως δεν επιθυμεί παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν στο Πακιστάν, με συμμετοχή της Τεχεράνης να εξετάζεται.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν επιθυμώ παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως δεν επιθυμεί παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση και ότι θα επιτύχουν μια εξαιρετική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του στο CNBC.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με ΗΠΑ

Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ για τη Μέση Ανατολή, με προϋπόθεση την άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού και εκφράζοντας επιφυλάξεις λόγω των απαιτήσεων της Ουάσινγκτον.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν λήγει αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη

Ο Τραμπ δήλωσε πως ίσως τερματίσει την εκεχειρία με το Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία έως Τετάρτη, διατηρώντας τον αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια, και προειδοποίησε πως ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά βομβαρδισμοί.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν απομακρύνει νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ με βοήθεια ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Ιράν, με αμερικανική βοήθεια, αφαιρεί ή έχει ήδη αφαιρέσει όλες τις θαλάσσιες νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.