ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στενό του Ορμούζ πλοία

ΕΕ: Ανάγκη αποφυγής πληρωμών για διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας τόνισε ότι κάθε σύστημα πληρωμών στα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για περιοχή ασταθή με εύθραυστες εκεχειρίες που απειλούν να λήξουν σύντομα.

Η Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προειδοποίησε ότι «οποιοδήποτε σύστημα πληρωμής για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις παγκόσμιες θαλάσσιες διαδρομές». Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή της με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην περιοχή, η Κάλας σημείωσε ότι «στα Στενά του Ορμούζ υπάρχουν καθημερινές μεταβολές σχετικά με το αν η θαλάσσια οδός είναι ανοιχτή ή κλειστή». Η επισήμανση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων που επηρεάζουν τις διεθνείς μεταφορές ενέργειας.

Για τη Μέση Ανατολή, η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι εύθραυστες εκεχειρίες με το Ιράν και τον Λίβανο προσφέρουν ένα στενό παράθυρο για αποκλιμάκωση, αλλά φυσικά και οι δύο εκεχειρίες έχουν ημερομηνία λήξης». Τόνισε επίσης πως «η διπλωματία πρέπει να αποδώσει στην περιοχή, διαφορετικά θα επιστρέψουμε στον πόλεμο».

Η Κάλας ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ και οι περιφερειακοί παράγοντες συμφωνούν πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, «όπως το πρόγραμμα πυραύλων», αλλά και οι «έμμεσοι σύμμαχοι», οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσουν μέρος των διαπραγματεύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νησιά Λοφότεν Νορβηγία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ-Παλαιστίνη: Στη Νορβηγία διάσκεψη για τη λύση των δύο κρατών

Πρόκειται για την τρίτη διάσκεψη της «Διεθνούς Συμμαχίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», η σύσταση της οποίας είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κεντρικό πρόσωπο συνέδριου
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση μεταξύ Όσλο και Τελ Αβίβ για τους διπλωμάτες στην Παλαιστίνη

Η ανάκληση από το Ισραήλ του διπλωματικού καθεστώτος των νορβηγών αντιπροσώπων ενώπιον της Παλαιστινιακής Αρχής θα έχει «συνέπειες», λέει το Όσλο, με το Τελ Αβία να επικαλείται «αντι-ισραηλινή συμπεριφορά» της Νορβηγίας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στο Όσλο για συναντήσεις με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα τη Νορβηγία για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, συναντώντας τον Νορβηγό πρωθυπουργό, τον Φινλανδό πρόεδρο και τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ.
Άποψη της Όσλο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Όσλο εξετάζει απαγόρευση gaming πλατφορμών για ανηλίκους κάτω των 16

Η Νορβηγία σχεδιάζει να απαγορεύσει την πρόσβαση σε επικίνδυνες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, παιχνιδιών και ανταλλαγής μηνυμάτων για άτομα κάτω των 16 ετών, επικαλούμενη τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θ. Πλεύρη με τη Νορβήγα πρέσβη Χάριετ Μπέργκ

Ο Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε με την πρέσβη της Νορβηγίας για τις μεταναστευτικές ροές, τις επιστροφές και την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης. Συζητήθηκε η συμβολή της Νορβηγίας στα προγράμματα του υπουργείου.