ΓΔ: 2622.76 0.14% Τζίρος: 75.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:40
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ, ελπίδες για ομαλοποίηση των αγορών

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι πλήρως ανοιχτά για τα εμπορικά πλοία στο διάστημα της εκεχειρίας, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς διπλωματικές επαφές για την περιοχή.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ είναι πλέον πλήρως ανοιχτά για την εμπορική ναυσιπλοΐα κατά το υπόλοιπο διάστημα της εκεχειρίας, σε μια εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς αγορές ενέργειας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι «η διέλευση για όλα τα εμπορικά πλοία μέσω των Στενών του Ορμούζ κηρύσσεται πλήρως ανοιχτή για το υπόλοιπο διάστημα της εκεχειρίας», προσθέτοντας ότι τα πλοία μπορούν να κινούνται στη «συντονισμένη διαδρομή» που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ιρανικές αρχές.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης ήρθε μετά τη συμφωνία για δεκαήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με το Bloomberg, συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.

 Η επαναλειτουργία του περάσματος θεωρείται κρίσιμη, καθώς το Στενό του Ορμούζ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο και διπλωματικές διεργασίες

Η εξέλιξη αποτυπώθηκε άμεσα και στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν έντονα μετά το μήνυμα ότι η ναυσιπλοΐα μπορεί να επανέλθει σε πιο ομαλούς ρυθμούς. 

Το νέο πλαίσιο έρχεται έπειτα από ημέρες σοβαρών περιορισμών, καθώς μέχρι τις 9 και 10 Απριλίου η διέλευση παρέμενε ουσιαστικά μπλοκαρισμένη ή περιοριζόταν κυρίως σε λίγα πλοία με δεσμούς με το Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη ηγετών για τα Στενά του Ορμούζ, την οποία συνδιοργανώνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

 Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επαφών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά την τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσέιν αλ Σεΐχ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πετρελαιοφόρο πήρε φωτιά στο Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκες

Πετρελαιοφόρο πήρε φωτιά αφού προσέκρουσε σε νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης και εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη, προκαλώντας το ατύχημα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

Ο ιρανικός στρατός ανέφερε πως πετρελαιοφόρο που παραβίασε κανόνες και είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού φλέγεται στα ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, καθώς προσπαθούσε να περάσει από απαγορευμένη περιοχή.
άνοδος τιμών πετρελαίου
ΑΓΟΡΕΣ

Καλπάζουν οι τιμές του πετρελαίου - Το Brent πάνω από τα 105 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται πάνω από 5%, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την προσφορά και αυξάνονται οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά Ορμούζ αναφέρει το UKMTO

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ανέφερε η UKMTO. Το πλήρωμα προσπαθεί να τη σβήσει, χωρίς αναφορές για θύματα ή περιβαλλοντικές ζημιές.