ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο

Ο πρόεδρος Κούβας: Έτοιμοι για κάθε στρατιωτική απειλή η χώρα

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να αποκρούσει ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της, με αφορμή την 65η επέτειο από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει πιθανή στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τον «σοσιαλιστικό» χαρακτήρα του κουβανικού κράτους. Η τοποθέτηση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 65 ετών από την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

«Η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη και μας επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές απειλές, μεταξύ άλλων τη στρατιωτική επιθετικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις.

«Δεν το θέλουμε, όμως είναι καθήκον μας να είμαστε έτοιμοι να το αποφύγουμε και, εάν είναι αναπόφευκτο, να κερδίσουμε», πρόσθεσε ο Ντίας-Κανέλ, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αβάνας για να τιμήσουν την επέτειο της αποτυχημένης εισβολής του 1961.

Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 1961, αποτέλεσε επιχείρηση 1.400 αντικαστρικών, εκπαιδευμένων και χρηματοδοτούμενων από τη CIA, οι οποίοι επιχείρησαν να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Η απόπειρα απέτυχε, ενισχύοντας τότε τη θέση της επαναστατικής κυβέρνησης στην Αβάνα.

Η Ουάσινγκτον, η οποία αντιτίθεται στην κομμουνιστική εξουσία της Κούβας από το 1959, έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια τις οικονομικές πιέσεις, μπλοκάροντας –μεταξύ άλλων– προμήθειες υδρογονανθράκων, μετά την ανατροπή του βασικού συμμάχου της, του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Ένα ψευδές και πολύ κυνικό αφήγημα έχει κατασκευαστεί: εκείνο της Κούβας ως πτωχευμένου κράτους (…). Η Κούβα δεν είναι ένα πτωχευμένο κράτος, είναι ένα κράτος υπό πολιορκία», τόνισε ο Ντίας-Κανέλ, προσθέτοντας πως «παραμένουμε μια σοσιαλιστική επανάσταση ακριβώς κάτω από τη μύτη της αυτοκρατορίας».

Από την πλευρά της, η 82χρονη Μαρία Ρεγκέιρο, παρούσα στην εκδήλωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP): «Πιστεύω πως πρόκειται για δύο διαφορετικές στιγμές», το 1961 και το σήμερα, «όμως αυτό είναι παρόμοιο, είναι ότι ο λαός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, όποιο κι αν είναι το τίμημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Η ηλεκτροδότηση επανήλθε μετά τη μεγάλη διακοπή ρεύματος

Η Κούβα αποκατέστησε το δίκτυο ηλεκτρισμού μετά από διακοπή ρεύματος σε όλη τη χώρα, το έκτο γενικό μπλακάουτ φέτος λόγω ενεργειακής κρίσης και αμερικανικού πετρελαϊκού αποκλεισμού. Πολλές περιοχές, όπως και η Αβάνα, παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Σημαία Κούβας πόρτα
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ιδιωτικός τομέας σε δεκάδες κλάδους, κράτος σε υγεία & εκπαίδευση

Η Κούβα ανοίγει τη διαχείριση βενζινάδικων, φαρμακείων, λιμενικών εγκαταστάσεων, απορριμμάτων και ανανεώσιμης ενέργειας σε ιδιώτες, μετά την έγκριση 176 μέτρων υπέρ της αγοράς από τη Βουλή, υπό συγκεκριμένους όρους.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κούβα απορρίπτει τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Κολομβία

Η Κούβα καταδίκασε το σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου της Κολομβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, τονίζοντας πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο λαών και ακολουθεί γραμμή σύγκρουσης ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ.
Πλατεία Μπολίβαρ, Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Κούβα και Νικαράγουα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με Κούβα και Νικαράγουα, ενώ θα κλείσει 15 προξενεία και 14 πρεσβείες μόλις αναλάβει καθήκοντα.