ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
Φώτο: Shutterstock

Καμπανάκι για αεροπορικά καύσιμα: Έξι εβδομάδες επάρκεια στην Ευρώπη

O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί για περιορισμένα αποθέματα αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη, με ορατό τον κίνδυνο ακυρώσεων πτήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σήμα κινδύνου για την επάρκεια αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη εξέπεμψε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιώντας ότι τα διαθέσιμα αποθέματα επαρκούν μόλις για περίπου έξι εβδομάδες. 

Όπως εξήγησε, η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος με το Ιράν και η διαταραχή στις ροές από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργούν σοβαρές πιέσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press από το Παρίσι, ο Φατίχ Μπιρόλ περιέγραψε μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει αντιμετωπιστεί ποτέ. 

Όπως σημείωσε, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η διακοπή της ροής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων κρίσιμων ενεργειακών πόρων μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, οι επιπτώσεις θα γίνουν πολύ γρήγορα ορατές και στις αερομεταφορές. «Σύντομα θα δούμε ειδήσεις για ακυρώσεις πτήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων λόγω έλλειψης καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στις αερομεταφορές, αλλά αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερες ανατιμήσεις σε όλο το ενεργειακό φάσμα. 

Όπως ανέφερε, η πίεση θα περάσει στα καύσιμα κίνησης, στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, με διαφορετική ένταση από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του IEA, οι πρώτες χώρες που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα είναι οι ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσά τους ανέφερε την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, οι συνέπειες της κρίσης δεν θα μείνουν περιορισμένες στην Ασία. Αντίθετα, αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά και στην Ευρώπη, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο, καθώς οι διεθνείς αγορές ενέργειας παραμένουν αλληλένδετες.

«Όσο παραμένουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Μπιρόλ, επισημαίνοντας ότι η κρίση μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσωρινή η άνοδος τιμής πετρελαίου, τονίζει ο υπ. Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων επιβαρύνουν τους πολίτες, αλλά τόνισε πως θα μειωθούν γρήγορα με το τέλος του πολέμου στο Ιράν και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μερική μείωση φόρου στα καύσιμα, όχι πλήρες όφελος στους οδηγούς

Από τα μεσάνυχτα ισχύει η μείωση φόρου στα καύσιμα κατά 17 σεντς/λίτρο, φέρνοντας πρόσκαιρα χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, το μεσημέρι οι εταιρείες αύξησαν ξανά τις τιμές, περιορίζοντας το όφελος για τους καταναλωτές.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση στη μείωση φόρων καυσίμων και νέο σχέδιο για στέγαση

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε τριών εβδομάδων παράταση της μείωσης φόρων στα καύσιμα, με επίκεντρο το πετρέλαιο κίνησης (-20 λεπτά/λίτρο) και μικρότερη μείωση στη βενζίνη. Στόχος της κυβέρνησης η διάθεση 100.000 προσιτών διαμερισμάτων σε 10 χρόνια.