ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο

ΗΠΑ-Ιράν: Χωρίς ορισμό νέου γύρου διαπραγματεύσεων

Αναβλήθηκε ο καθορισμός ημερομηνίας για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν, με βασικό θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα. Παρά την πρόοδο προς συμφωνία κατάπαυσης εχθροπραξιών, παραμένουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών.

Δεν έχουν ακόμη καθοριστεί ημερομηνίες για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στα υπό συζήτηση ζητήματα περιλαμβάνονται θέματα που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο προς μια ενδεχόμενη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές, κυρίως γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ρόλος του Πακιστάν στις διαπραγματεύσεις

Η επίσκεψη του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, αρχιστράτηγου Ασίμ Μουνίρ, στην Τεχεράνη συνέβαλε στη μείωση των διαφορών σε ορισμένα ζητήματα. Η συνάντηση αυτή αύξησε τις προσδοκίες για παράταση της εκεχειρίας και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Παρά τις θετικές ενδείξεις, παραμένουν βασικές διαφωνίες σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα. Όπως σημείωσε ο ιρανός αξιωματούχος, «η τύχη του σε υψηλό επίπεδο εμπλουτισμένου ουρανίου και η διάρκεια των πυρηνικών περιορισμών για το Ιράν περιλαμβάνονται στα περισσότερο διαφιλονικούμενα θέματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει αποστολή αεροπλανοφόρου λόγω Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ τόνισε πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει απεριόριστα τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, εναλλάσσοντας πλοία. Το USS George Washington θα αντικαταστήσει το Abraham Lincoln.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ ελέγχουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν απόλυτο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός είναι «ένα τείχος από ατσάλι», τονίζοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Όροι της Τεχεράνης για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά για τις ΗΠΑ αν δεν αλλάξουν στάση, θέτοντας αυστηρούς όρους και διαψεύδοντας τις ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες για το στρατηγικό αυτό πέρασμα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση πάνω από 4,5% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για συμφωνία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν για το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ μέχρι αύριο. Η τιμή του Brent έπεσε στα 81,85 δολάρια.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης

Ο ιρανικός στρατός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους συμμάχους τους να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους, προειδοποιώντας ότι όποιος στηρίζει την Ουάσινγκτον κινδυνεύει με πόλεμο.