ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φωτο: Ο πρόεδος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Credit: Shutterstock

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Σι να μην παρέχει όπλα της Κίνας στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ζήτησε με επιστολή από τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ να μη στέλνει όπλα στο Ιράν και ότι έλαβε απάντηση πως η Κίνα δεν το πράττει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι απέστειλε επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ζητώντας του να μην προμηθεύει το Ιράν με όπλα, ενώ, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Σι απάντησε διαβεβαιώνοντας ότι η Κίνα δεν εφοδιάζει την Τεχεράνη. Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ στο δίκτυο Fox Business, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

Η συνέντευξη είχε ηχογραφηθεί την Τρίτη, χωρίς ο Τραμπ να αποκαλύψει πότε ακριβώς αντηλλάγησαν οι επιστολές. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει με επιβολή άμεσων δασμών 50% τις χώρες που θα προμηθεύσουν όπλα στο Ιράν.

«Του έγραψα επιστολή ζητώντας του να μην το κάνει, και μου έγραψε επιστολή λέγοντας, ουσιαστικά, ότι δεν το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν αναμένει σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν.

 Παράλληλα, εκτίμησε πως οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δεν θα επηρεάσουν τη δυναμική της επικείμενης συνάντησής του με τον Σι τον επόμενο μήνα. «Είναι κάποιος που χρειάζεται πετρέλαιο. Εμείς όχι», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο στις 14 και 15 Μαΐου. Η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω πολέμου με Ιράν

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω της επίθεσης κατά του Ιράν, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ, και αναφέρει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αύξηση της παραγωγής.