ΓΔ: 2473.77 -1.09% Τζίρος: 386.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:37
άνοδος τιμών πετρελαίου

Νέο «καμπανάκι» για ενεργειακή κρίση λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί για ακόμη δυσκολότερο μήνα στην ενέργεια, καθώς τα δεξαμενόπλοια δεν φόρτωσαν καθόλου τον Απρίλιο, εντείνοντας τις πιέσεις στην αγορά.

Ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει έναν ακόμη πιο δύσκολο μήνα, καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε ότι «ο τρέχων μήνας αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερος από τον Μάρτιο», ακόμη κι αν ο πόλεμος στο Ιράν τελειώσει σύντομα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπιρόλ, τα δεξαμενόπλοια είχαν καταφέρει τον Μάρτιο να παραδώσουν φορτία που είχαν «φορτωθεί πριν από την έναρξη της κρίσης». Τον Απρίλιο, ωστόσο, «τίποτα δεν μπόρεσε να φορτωθεί» σε πετρελαιοφόρα, γεγονός που επιτείνει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του κ. Μπιρόλ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), Ατζάι Μπάγκα. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της αντίδρασης των τριών θεσμών στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας», επισημαίνοντας ότι δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και άλλα κρίσιμα προϊόντα, όπως τα λιπάσματα, τα πετροχημικά και το ήλιο.

Καμπανάκι από ΔΝΤ για την ενεργειακή κρίση

Η κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι οι τρεις οργανισμοί ενώνουν τις «δυνατότητές τους» για την «αποτίμηση» της κρίσης και των αντιδράσεων των κρατών. Το ΔΝΤ και η ΠΤ υπενθύμισαν ότι μπορούν να εκταμιεύσουν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια έκαστος για τη στήριξη χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Ο κ. Μπάγκα πρόσθεσε ότι, εάν η κρίση συνεχιστεί, θα επαναπροσανατολιστούν άλλα προγράμματα, επιτρέποντας τη διάθεση συνολικού ποσού 50 έως 60 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά τον τερματισμό του πολέμου, λόγω «των ζημιών στις υποδομές» πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κράτη του Κόλπου. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, πάνω από το ένα τρίτο των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του στενού του Χορμούζ.

Κλείνοντας, ο κ. Μπιρόλ υπογράμμισε ότι πάνω από το 80% των παγκόσμιων στρατηγικών αποθεμάτων παραμένει διαθέσιμο και κάλεσε τις χώρες να «μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές» τους, αλλά να ενεργήσουν ως «υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: 5,49 δισ. δολάρια τα έσοδα πετρελαίου στο πρώτο τρίμηνο

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αυξήθηκαν κατά 21,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 5,49 δισ. δολάρια, λόγω αύξησης της παραγωγής και άρσης κυρώσεων μετά την ανατροπή Μαδούρο.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παράταση άρσης κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο έως 21 Αυγούστου

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν έως τις 21 Αυγούστου τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, επιτρέποντας σχετικές συναλλαγές. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της τιμής πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται στα 77,80 δολάρια το βαρέλι.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 15 λεπτά σε έναν μήνα στην Ελλάδα

Οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα σημείωσαν αισθητή πτώση τον τελευταίο μήνα λόγω υποχώρησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της μείωσης του αργού. Η βενζίνη μειώθηκε κατά 15 λεπτά, ενώ το diesel έπεσε κατά 11 λεπτά ανά λίτρο.
Υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Η στροφή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ανατολική Μεσόγειος προσελκύει ξανά τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη να είναι οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.