ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στενά Ορμούζ
Φωτογραφία: Δορυφορική των Στενών του Ορμούζ. Credit: Shutterstock

Στον αποκλεισμό του Ορμούζ και των νότιων ιρανικών ακτών προχωρούν οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το Ιράν και ανησυχία για τα Στενά του Ορμούζ.

Στην υλοποίηση της απειλής για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών των Στενών του Ορμούζ καθώς και παράκτιων περιοχών της χώρας προχωρουν οι ΗΠΑ  και είναι σε ισχύ από σήμερα τις 10:00 ώρα Ουάσιγκτον (17:00 ώρα Ελλάδας), μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το Reuters αναφέρει πως σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ο αποκλεισμός θα εφαρμοστεί σε όλα τα πλοία που εισέρχονται ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια και παράκτιες περιοχές.

Η CENTCOM, μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα X, διευκρίνισε ότι «ο αποκλεισμός αυτός θα εφαρμοστεί αμερόληπτα εναντίον πλοίων όλων των εθνικοτήτων που εισέρχονται ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια και παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων όλων των λιμανιών στον Αραβικό Κόλπο και τον κόλπο του Ομάν».

Η αμερικανική απόφαση σηματοδοτεί μια νέα φάση κλιμάκωσης στην περιοχή, με άμεσες επιπτώσεις τόσο στη ναυσιπλοΐα όσο και στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Ήδη χθες τον αποκλεισμό είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ, που επίσης δήλωσε πως αδιαφορεί για το εαν οι Ιρανοί θα κλείσουν συμφωνία με τις ΗΠΑ ή όχι.

Σκληρή αντίδραση από την Τεχεράνη

Η ιρανική πλευρά αντέδρασε άμεσα και με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε τους αμερικανικούς περιορισμούς παράνομους και υποστήριξε ότι συνιστούν «πειρατεία» σε διεθνή ύδατα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα έναν «μόνιμο μηχανισμό» για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, σε απάντηση στις αμερικανικές απειλές περί αποκλεισμού.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα λιμάνια του Κόλπου θα πρέπει να παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους ή σε κανέναν, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες, δηλώνοντας ότι κανένα λιμάνι στον Κόλπο ή στον Κόλπο του Ομάν δεν θα παραμείνει ασφαλές εάν τεθούν σε κίνδυνο τα ιρανικά λιμάνια.

Η απειλή αυτή εντείνει περαιτέρω την ανησυχία για πιθανή διατάραξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκή ανησυχία για ενέργεια και ναυσιπλοΐα

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή σύμφωνα με το Euronews. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα έχει σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες, υπογραμμίζοντας ότι η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε έντονη ανησυχία και για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι «απειλούν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία» ειρήνευσης στην περιοχή.

Όπως τόνισε, «δε μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή στον Κόλπο, όσο ο Λίβανος φλέγεται», καλώντας σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και σεβασμό της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον λιβανικό λαό, προσθέτοντας πως «καμία βοήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφάλεια μιας μόνιμης ειρήνης».

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι το κόστος εισαγωγών ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 22 δισ. ευρώ μέσα σε 44 ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 22 Απριλίου μια νέα «εργαλειοθήκη» μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λίγο πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κύπρο.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα, με μέτρα «στοχευμένα», «προσωρινά» και «έγκαιρα», ώστε να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Ειδική έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση της εμπειρίας της ενεργειακής κρίσης του 2022, με κοινό ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την πλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου και την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία επιλογής των καταναλωτών, καθώς και μέτρα για την αναβάθμιση κτιρίων, τον εκσυγχρονισμό βιομηχανικού εξοπλισμού και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα την καθιστά ευάλωτη στις γεωπολιτικές κρίσεις, τονίζοντας ότι η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές και την πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.

Στήριξη από Ισραήλ και διπλωματική πρωτοβουλία Μακρόν

To ΒΒC ανέφερε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ιράν παραβίασε τους κανόνες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει έναν ναυτικό αποκλεισμό».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε βεβαίως αυτήν τη σθεναρή θέση και βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό με τις ΗΠΑ», επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά μετά την αναχώρησή του από το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες με το Ιράν, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συγκαλέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες διεθνή διάσκεψη για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής ειρηνικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ.

Όπως ανέφερε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η προστασία του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας και η αναζήτηση μιας σταθερής διπλωματικής λύσης για τη Μέση Ανατολή.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για την επίτευξη μιας σταθερής και διαρκούς διευθέτησης της σύγκρουσης, επιμένοντας ότι η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της διπλωματίας.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων σχετικά με τις πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά και τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες στην περιοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον Λίβανο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ειρήνη, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε αμερικανικά αεροσκάφη από ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία

Ιρανικά χτυπήματα προκάλεσαν ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στη βάση Μουαφάκ Σάλτι, Ιορδανία. Συνολικά, 42 αεροσκάφη έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, 18 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις σε Ιορδανία και Κόλπο μετά από χτυπήματα ΗΠΑ σε τάνκερ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εκτόξευσαν πυραύλους κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία και πλοίων στον Κόλπο ως αντίποινα για επιδρομές κατά ιρανικών δεξαμενόπλοιων. Η Ιορδανία αναχαίτισε 18 από τους 20 πυραύλους.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση Ιορδανίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της βάσης Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, πλήττοντας ζώνες με αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16, ως αντίποινα για επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια.