ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:30
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Βουλή για ευρωπαϊκά ζητήματα.

Φον ντερ Λάιεν: Νέα ώθηση για ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της Ουγγαρίας «νίκη των θεμελιωδών ελευθεριών» και κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική, για να αποφευχθούν συστημικά μπλοκαρίσματα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουγγαρία, το οποίο και χαιρέτισε, επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να εξετάσει τη μετάβαση σε λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει ευθέως τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ασκήσει βέτο στο δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει πως η ομοφωνία μπορεί να οδηγήσει σε «συστημικά μπλοκαρίσματα». Αυτά, όπως σημείωσε, καθυστερούν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία για να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής δράσης. «Πιστεύω ότι η μετάβαση στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στην εξωτερική πολιτική είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αποφευχθούν τα συστημικά μπλοκαρίσματα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ορμή που υπάρχει τώρα για να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουγγαρία, η πρόεδρος της Επιτροπής το χαρακτήρισε «νίκη των θεμελιωδών ελευθεριών» και τόνισε ότι ο ουγγρικός λαός «επανέκτησε τον ευρωπαϊκό του δρόμο». Επισήμανε ακόμη ότι, μετά από αυτό το αποτέλεσμα, «η Ένωσή μας είναι πιο ισχυρή και πιο ενωμένη», προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για την προώθηση «γρήγορης προόδου» σε ζητήματα που έχουν καθυστερήσει, προς όφελος των Ούγγρων πολιτών και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θετική συζήτηση με Ουγγαρία για τα κονδύλια ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πέτερ Μάγιαρ είχαν θετικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.
Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ουγγαρία επέλεξε την Ευρώπη» με νίκη του Μαγιάρ

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη νίκη Μαγιάρ λέγοντας πως «η Ουγγαρία διάλεξε την Ευρώπη» και υπογράμμισε πως με την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ισχυρότερη.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ συνομίλησε με τον Ράντεφ μετά την εκλογική νίκη του

Ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Ρούμεν Ράντεφ για τη νίκη του στις εκλογές, εκφράζοντας προσδοκίες για συνεργασία. Φον ντερ Λάιεν και Κόστα συνεχάρησαν επίσης τον νικητή, ενώ η «Προοδευτική Βουλγαρία» πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.