ΓΔ: 2612.89 -0.06% Τζίρος: 108.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:36
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία

Ισπανία: Κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας στον Λίβανο

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση διεθνούς δικαίου και της εκεχειρίας, μετά από χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο. Η Ισπανία παραμένει σκληρή επικριτής των ενεργειών ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την εκεχειρία δύο εβδομάδων που είχε επιτευχθεί στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο.

Η Ισπανία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο έντονους επικριτές των ενεργειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ μεταξύ των δυτικών χωρών. Η Μαδρίτη έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της σε κάθε αεροσκάφος που εμπλέκεται στη σύγκρουση, την οποία χαρακτηρίζει απερίσκεπτη και παράνομη.

«Χθες είδαμε πώς το Ισραήλ, αψηφώντας την εκεχειρία και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έριξε εκατοντάδες βόμβες στον Λίβανο», δήλωσε ο Αλμπάρες απευθυνόμενος σε βουλευτές στην κάτω βουλή.

Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, εκφράζοντας την ελπίδα για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

«Έδωσα οδηγίες στον πρεσβευτή μας στην Τεχεράνη να επιστρέψει, να αναλάβει και πάλι τη θέση του και να ξανανοίξει την πρεσβεία μας και εμείς να συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια για ειρήνη από κάθε πιθανό πλαίσιο, ακόμα και από την ίδια την ιρανική πρωτεύουσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλμπάρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει την κατοχή και να προστατεύσει αμάχους, μετά τους βομβαρδισμούς που άφησαν 182 νεκρούς και 890 τραυματίες.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία ζητά από τους Πολωνούς να φύγουν από Ιράν, Ισραήλ, Λίβανο

Το πολωνικό ΥΠΕΞ συνέστησε στους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα Ιράν, Ισραήλ και Λίβανο, λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της πιθανότητας αποκλεισμού του εναέριου χώρου και δυσκολιών στις αεροπορικές επιστροφές.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ζήτησε εκκένωση χωριού στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε μέσω X την άμεση εκκένωση του χωριού Μανσούρι στον νότιο Λίβανο, στην πρώτη του τέτοια διαδικτυακή προειδοποίηση για τη χώρα έπειτα από πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Έβδομος γύρος συνομιλιών Λιβάνου-Ισραήλ διεξάγεται στη Ρώμη

Ξεκινούν στη Ρώμη νέες συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου με στόχο τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο και την ανάπτυξη λιβανικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο συμφωνίας υπό όρους αφοπλισμού της Χεζμπολάχ.