ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σκιά όπλου Κολομβίας
Φώτο: Shutterstock

Ο Ισημερινός ανακαλεί πρεσβευτή από Κολομβία λόγω διπλωματικής κρίσης

Ο Ισημερινός ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Κολομβία μετά τις δηλώσεις του Γουστάβο Πέτρο για τον Χόρχε Γκλας, εντείνοντας τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Ο Ισημερινός ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Κολομβία, αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό κρατούμενο» τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, που εκτίει ποινές κάθειρξης για διαφθορά. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί νέα όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Η ανάκληση του πρεσβευτή για διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε εν μέσω διπλωματικής κρίσης, καθώς Ισημερινός και Κολομβία έχουν ανταλλάξει εμπορικά μέτρα, όπως δασμούς 30% τον Φεβρουάριο. Το Κίτο είχε κατηγορήσει την Μπογοτά ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα σύνορα, οδηγώντας την Κολομβία να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρισμού προς τον Ισημερινό.

Η ένταση ενισχύθηκε περαιτέρω όταν οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν τον Μάρτιο τον εντοπισμό βόμβας που δεν είχε εκραγεί μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό κοντά στα σύνορα. Παράλληλα, ο Ισημερινός διεξάγει με την υποστήριξη των ΗΠΑ στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, καθώς από το έδαφός του διέρχεται περίπου το 70% της κοκαΐνης που παράγεται σε Κολομβία και Περού.

Η υπουργός Εξωτερικών Γαβριέλα Σόμερσφελτ δήλωσε ότι ο πρεσβευτής Αρτούρο Φέλιξ αναμένεται στο Κίτο για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον Γουστάβο Πέτρο για παραβίαση της αρχής της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού. Ο Κολομβιανός πρόεδρος, σοσιαλδημοκράτης, έχει επιμείνει δημόσια ότι ο Χόρχε Γκλας είναι «πολιτικός κρατούμενος» και έχει του απονείμει την κολομβιανή υπηκοότητα.

Η υπουργός Σόμερσφελτ απάντησε ότι οι «ψευδείς δηλώσεις» του Πέτρο επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Γκλας, αντιπρόεδρος του Ραφαέλ Κορέα την περίοδο 2013-2017, έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίων πόρων και σύσταση συμμορίας, ενώ από τον Νοέμβριο κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας μέσω X ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Γκλας ως «πολιτικός κρατούμενος» αποτελεί «επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας» του Ισημερινού. Από την πλευρά του, ο Πέτρο κάλεσε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διασφαλίσουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Γκλας.

Τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Γουστάβο Πέτρο επιδιώκει να διατηρήσει την αριστερά στην εξουσία στην Κολομβία, με τον Ιβάν Σεπέδα, υποψήφιο της παράταξης Ιστορική Συμφωνία, να θεωρείται φαβορί στις εκλογές της 31ης Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρίμπε-Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αθώωση του πρώην προέδρου Ουρίμπε για διαφθορά και δωροδοκία

Δικαστήριο της Κολομβίας ακύρωσε την καταδίκη του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε για διαφθορά και δωροδοκία. Παραμένει άγνωστο αν τα θύματα θα ασκήσουν έφεση ή αν ο Ουρίμπε θα παραμείνει υπό κράτηση.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αντάρτες ανέλαβαν ευθύνη για την επίθεση με 21 νεκρούς

Η παράταξη EMC ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε 21 άτομα, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος». Κολομβία και Ισημερινός αλληλοκατηγορούνται για υποστήριξη ανταρτών. 56 τραυματίστηκαν στη βομβιστική ενέργεια.
Μεξικανός αστυνομικός δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζητείται η έκδοση του κυβερνήτη Σιναλόα για σχέσεις με καρτέλ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον κυβερνήτη της Σιναλόα, Ρούμπεν Ρότσα, και άλλους αξιωματούχους για συνεργασία με το καρτέλ Σιναλόα, λαμβάνοντας δωροδοκίες για διευκόλυνση μεταφοράς ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο «Ιθάκη» και μίλησε για «ηθική επανάσταση»

Ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντιμότητας στην πολιτική και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κυρώσεις για στρατολόγηση Κολομβιανών μισθοφόρων στο Σουδάν

Ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στον Αλγκούνι Χαμντάν Ντάγκλο Μούσα, αδελφό του ηγέτη των ΔΤΥ, και σε τρεις Κολομβιανούς για στρατολόγηση μισθοφόρων. Οι κυρώσεις προτάθηκαν από Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία, λόγω εμπλοκής τους στη σύρραξη στο Σουδάν.
Αμαζόνιος από αέρος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο γιος του Αμπάνι προσφέρει καταφύγιο στους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ

Ο γιος του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ανάντ Αμπάνι προσφέρθηκε να διασώσει τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ στην Κολομβία, ζητώντας να μεταφερθούν με ασφάλεια σε ζωολογικό κήπο στην Ινδία αντί να θανατωθούν.