ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Μακρόν: Ζητά επέκταση της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη επέκτασης της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο για αξιόπιστη ειρήνη, μετά από επικοινωνίες με Τραμπ και Πεζεσκιάν, την ώρα που συνεχιζόταν η αιματοχυσία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη χώρα.

Ο γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε χθες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνομιλιών του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και τον ιρανό Μασούντ Πεζεσκιάν, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί στον Λίβανο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «αναγκαία προϋπόθεση» ώστε η εκεχειρία να είναι «αξιόπιστη και διαρκής».

«Εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί πλήρως από τον καθένα από τους αντιμαχόμενους, σε όλα τα πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. 

Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η κατάπαυση του πυρός να είναι αξιόπιστη και διαρκής», τόνισε ο κ. Μακρόν μέσω X –εκφράστηκε στα αγγλικά. 

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ καταιγιστικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 182 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 890, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου της Βηρυτού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συζήτησε με τον ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Ήταν η τέταρτη συνδιάλεξη των δύο ανδρών από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, πρέπει «να ανοίξει τον δρόμο για να διεξαχθεί συνολική διαπραγμάτευση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια για όλους στη Μέση Ανατολή», θέση με την οποία συμφωνούν και άλλοι ηγέτες.

«Η όποια συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εγείρουν το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, αλλά και την περιφερειακή πολιτική του και τα μέτρα παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας στο στενό του Χορμούζ», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Η Γαλλία, όπως διαβεβαίωσε, «θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο» που της αναλογεί, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στη Μέση Ανατολή, με στόχο μια γερή και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να πλήξουν Λίβανο, άσχετο με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιεί πια βομβαρδισμούς στον Λίβανο, σύμφωνα με απαγόρευση των ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική στάση προς το Ιράν δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στον Λίβανο.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ μετά την εκεχειρία στον Λίβανο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί ανακοίνωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν πλήρως μετά τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Λιβάνου, με θετική αντίδραση Τραμπ. Η είδηση οδήγησε σε πτώση των τιμών πετρελαίου και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει πως η εκεχειρία με το Ιράν δεν αφορά τον Λίβανο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν δεν καλύπτει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο λόγω της Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό αποτελεί χωριστή διαμάχη που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ενημέρωσε Μακρόν για τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράν

Ο Τραμπ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μακρόν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία των εξελίξεων στον Λίβανο. Κάλεσε επίσης τον Νετανιάχου να αποφύγει χερσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.