ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
Δεξαμενόπλοιο σε βιομηχανικό λιμάνι, σχετικό με το ζήτημα ενέργειας και τον Ορμούζ.

Τραμπ: Ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράν για ασφάλεια στα Στενά Ορμούζ

Ο Τραμπ πρότεινε κοινή διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ από ΗΠΑ και Ιράν, αναφέροντας πως εξετάζεται μια τέτοια συνεργασία για την προστασία της περιοχής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να διασφαλιστεί από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ιράν, σε δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αμερικανικό δίκτυο ABC News.

«Σκεφτόμαστε να το κάνουμε ως κοινή επιχείρηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ένας τρόπος να το διασφαλίσουμε - και να το διασφαλίσουμε από πολλούς άλλους ανθρώπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την Τεχεράνη να συμφωνεί να ανοίξει προσωρινά τα Στενά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παρά τη συμφωνία, το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, η ασφαλής διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ θα είναι δυνατή για δύο εβδομάδες, σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «και λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς».

Ωστόσο, το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό προειδοποίησε ότι θα καταστρέψει πλοία που θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα Στενά χωρίς την άδεια της Τεχεράνης, υπογραμμίζοντας ότι η θαλάσσια οδός παραμένει κλειστή, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές.

Το πρακτορείο Fars του Ιράν μετέδωσε ότι η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ έχει σταματήσει, μετά την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» από το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ παράταση τελεσιγράφου στο Ιράν

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την προθεσμία για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: «Μόνο ο Τραμπ ξέρει» λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως μόνο ο Τραμπ γνωρίζει τι θα πράξει στο Ιράν, λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη, σημειώνοντας πως το ιρανικό καθεστώς έχει περιθώριο μέχρι τις 20:00 να συνάψει συμφωνία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέες επιθέσεις λίγο πριν λήξει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

Νέα πλήγματα δέχθηκε η Τεχεράνη λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο του Τραμπ, που απειλεί με καταστροφή υποδομών αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που ο πόλεμος στην περιοχή συνεχίζεται με χιλιάδες θύματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδιάφορος σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αν βομβαρδιστούν ιρανικές πολιτικές υποδομές, τονίζοντας πως «έγκλημα πολέμου» θα ήταν να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα και κατηγόρησε τη χώρα για βία κατά διαδηλωτών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οριστική η προθεσμία για Ιράν – Επαρκής η πρόταση εκεχειρίας;

Ο Τραμπ δήλωσε πως η προθεσμία της Τρίτης προς το Ιράν είναι οριστική και χαρακτήρισε σημαντική, αλλά όχι αρκετή, την πρόταση εκεχειρίας, τονίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει γρήγορα αν ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες.