ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Τραμπ: Ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράν για ασφάλεια στα Στενά Ορμούζ

Ο Τραμπ πρότεινε κοινή διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ από ΗΠΑ και Ιράν, αναφέροντας πως εξετάζεται μια τέτοια συνεργασία για την προστασία της περιοχής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να διασφαλιστεί από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ιράν, σε δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αμερικανικό δίκτυο ABC News.

«Σκεφτόμαστε να το κάνουμε ως κοινή επιχείρηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ένας τρόπος να το διασφαλίσουμε - και να το διασφαλίσουμε από πολλούς άλλους ανθρώπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την Τεχεράνη να συμφωνεί να ανοίξει προσωρινά τα Στενά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παρά τη συμφωνία, το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, η ασφαλής διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ θα είναι δυνατή για δύο εβδομάδες, σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «και λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς».

Ωστόσο, το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό προειδοποίησε ότι θα καταστρέψει πλοία που θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα Στενά χωρίς την άδεια της Τεχεράνης, υπογραμμίζοντας ότι η θαλάσσια οδός παραμένει κλειστή, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές.

Το πρακτορείο Fars του Ιράν μετέδωσε ότι η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ έχει σταματήσει, μετά την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» από το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα επέλθει το τέλος του πολέμου με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο. Τόνισε πως στόχος είναι να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ απέκλεισε επίθεση των ΗΠΑ πριν τις εκλογές.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Πεντάγωνο απομάκρυνε τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, αντιστράτηγο Μπρετ Σίλβια, εν μέσω φημών για νέες επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το The Atlantic. Η απομάκρυνση εντάσσεται σε σειρά αλλαγών υπό τον Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.