ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Τουρκία και Αίγυπτος ζητούν τήρηση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν

Η Τουρκία κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν, ενώ η Αίγυπτος χαιρέτισε την αμερικανική πρωτοβουλία υπέρ της διπλωματίας.

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» να «τηρήσουν τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί» μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επιμένουμε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός πρέπει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή στο πεδίο και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις που προγραμματίζεται να λάβουν χώρα στην πακιστανική πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «δίνουν μια ευκαιρία στη διπλωματία» μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων στο Ιράν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι εξέφρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του, «τη βαθιά εκτίμησή του για αυτήν τη σημαντική αμερικανική πρωτοβουλία να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και να ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία αμερικανοϊρανικών διαπραγματεύσεων».

 Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στη διάρκεια της νύχτας με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

Η εκεχειρία χαρακτηρίζεται ως «μια κρίσιμης σημασίας ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις». 

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να «συνεχίσει τις ακάματες προσπάθειες» προς αυτήν την κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία με το Πακιστάν και την Τουρκία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διπλωματικές επαφές Αραγτσί μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί συζήτησε χθες με ομολόγους από Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο, αξιωματούχους Πακιστάν και τον πρωθυπουργό Κατάρ για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και τις εντάσεις στον Λίβανο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Συμφωνίες Αβραάμ σχετίζονται με συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύνδεση Συμφωνιών Αβραάμ με πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Τραμπ ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η ένταξη χωρών όπως το Κατάρ, το Πακιστάν και η Τουρκία στις Συμφωνίες του Αβραάμ, ώστε να προχωρήσει συμφωνία με το Ιράν, ενώ τόνισε ότι συνομίλησε με πολλούς ηγέτες για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν κόστισε 25 δισ. δολάρια ως τώρα, λέει το Πεντάγωνο

Ο πόλεμος στο Ιράν κόστισε 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου. Οι Δημοκρατικοί συνδέουν το κόστος με το βιοτικό επίπεδο, ενισχύοντας τη θέση τους ενόψει εκλογών, ενώ τα περισσότερα κονδύλια πήγαν σε πυρομαχικά.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 25 δισ. δολάρια κόστισε ως τώρα ο πόλεμος στο Ιράν, λέει το Πεντάγωνο

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράν κόστισε ως τώρα 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου. Το μεγαλύτερο μέρος δαπανήθηκε για πυρομαχικά. Επί του παρόντος, ισχύει εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.