ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Φίτσο: Η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε την άρση των κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές και εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσύρει τις κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, να αποκαταστήσει τη ροή πετρελαίου από τον αγωγό Ντρούζμπα και να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν.

Ο Φίτσο υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα πρέπει άμεσα να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία και να διασφαλίσει ένα τέτοιο πολιτικό και νομικό περιβάλλον, ώστε τα κράτη-μέλη, αλλά και η ΕΕ ως σύνολο να μπορούν ν’ αναπληρώσουν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν χάσει και να καταστήσουν δυνατό τον εφοδιασμό των στρατηγικών αυτών πρώτων υλών από όλες τις πιθανές πηγές και κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Η δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού έγινε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, εστιάζοντας στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειακών πολιτικών των δύο χωρών εντός της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή

Αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε στο Ιράν για συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση μετά την επίθεση σε καταριανό πλοίο LNG στα Στενά του Ορμούζ, ενισχύοντας τον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.
διυλιστήριο Motor Oil
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρδινογιάννης: Ανησυχία για ενεργειακή ασφάλεια και ανάγκη επανεκτίμησης μετάβασης

Ο πρόεδρος της Motor Oil, Γ. Βαρδινογιάννης, τόνισε ότι η γεωπολιτική αστάθεια αναδεικνύει τα ενεργειακά κενά της ΕΕ. Η Ελλάδα διατηρεί πλεονέκτημα λόγω θέσης και συνεργασιών της Motor Oil με διεθνείς αγορές ενισχύουν την ευελιξία της.