ΓΔ: 2520.3 0.10% Τζίρος: 65.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:35
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέντε ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ζητούν φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Πέντε υπουργοί Οικονομικών από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία ζήτησαν μέσω επιστολής στην Κομισιόν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, λόγω της αύξησης τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράν.

Πέντε υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ως απάντηση στην εκρηκτική άνοδο των τιμών των καυσίμων που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν. Η πρόταση αυτή διατυπώνεται σε επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία επικαλείται το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας υπογραμμίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών θα αποτελέσει ένδειξη πως «στεκόμαστε ενωμένοι και είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση», αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, η πρωτοβουλία αυτή θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι όσοι επωφελούνται από τις επιπτώσεις του πολέμου οφείλουν να συμβάλουν στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους που σηκώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδροηλεκτρικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση Μανιάτη για επτά αντλησιοταμιεύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Η Ευρωπαία Επίτροπος Jessika Roswall τονίζει πως η ευθύνη για τη συμμόρφωση των ενεργειακών έργων με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ ανήκει πρωτίστως στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη δεν αιτήθηκε επανέναρξη συνομιλιών με ΗΠΑ για τον πόλεμο

Το Ιράν διευκρινίζει πως δεν ζήτησε επανέναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ και πως το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό. Οι συνομιλίες Ιράν-Ομάν έγιναν χωρίς αμερικανική συμμετοχή και αφορούν μόνο τα δύο κράτη.
Φωτοβολταϊκά πάνελ ηλιακής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Ενίσχυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15ο Πενταετές (2026-2030)

Η Κίνα παρουσίασε σχέδιο για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15ο Πενταετές Πρόγραμμα (2026-2030), στοχεύοντας σε ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση, με κατανάλωση που θα φτάσει τα 1,8 δισ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα το 2030.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.