ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
Το σήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε γυάλινο κτίριο με αντανάκλαση ουρανού.

ΠΟΥ: Ανησυχία για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στο Ιράν

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατήγγειλε αλλεπάλληλες επιθέσεις σε δομές υγείας του Ιράν από την αρχή του πολέμου, εκφράζοντας τη λύπη του για τη διακοπή λειτουργίας του Ινστιτούτου Παστέρ, λόγω σοβαρών ζημιών από τα πλήγματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις «πολλαπλές επιθέσεις» που έχουν δεχθεί εγκαταστάσεις υγείας στο Ιράν από την έναρξη του πολέμου πριν από έναν μήνα. 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Ιράν, τα πλήγματα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε μία από τις σημαντικότερες υγειονομικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. 

Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε, όπως αναφέρεται, από την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, το οποίο ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο Παστέρ, «υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσει τις δραστηριότητες υγειονομικής φροντίδας».

 Το κέντρο, που ιδρύθηκε το 1920, «λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα σε πολλούς τομείς ιατρικής έρευνας» και «παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και προώθηση της δημόσιας υγείας, κυρίως σε περιόδους κρίσης».

Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το πλήγμα «άμεση επίθεση κατά της διεθνούς υγειονομικής ασφάλειας». Παράλληλα, ανέφερε ότι άλλα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα την Τρίτη στοχοθέτησαν μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες της χώρας, η οποία παράγει φάρμακα για τον καρκίνο και αναισθητικά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ψυχιατρικό νοσοκομείο Ντελαράμ Σινά υπέστη σοβαρές ζημιές ύστερα από αεροπορική επίθεση την Κυριακή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να οδηγήσει το Ιράν πίσω «στη λίθινη εποχή».

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος αντέδρασε μέσω Χ, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας αποτελούν «κόκκινη γραμμή του διεθνούς δικαίου» και συνιστούν «έγκλημα πολέμου». 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της, 307 εγκαταστάσεις υγείας και παροχής πρώτων βοηθειών έχουν υποστεί ζημιές από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Εκκενώθηκαν έξι νοσοκομεία στο Ιράν, αλλά το σύστημα υγείας αντέχει

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πόλεμος στο Ιράν ανάγκασε την εκκένωση έξι νοσοκομείων, αλλά το σύστημα υγείας αντέχει ακόμα και δεν έχει ζητηθεί επείγουσα βοήθεια, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.300 και οι τραυματίες τους 7.000.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Οκτώ κρούσματα στελέχους Άνδεων έχουν καταγραφεί ως τώρα

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στο ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius εντοπίστηκε το στέλεχος των Άνδεων, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα και 3 θάνατοι, με 8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αποβίβαση επιβατών και πληρώματος έλαβε χώρα από το Hondius

Επιβάτες και πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό αποβιβάζονται σήμερα υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν συμπτώματα, μεταφέρονται αεροπορικώς στις χώρες τους χωρίς επαφή με το κοινό. Ορίστηκε 42ήμερη καραντίνα από σήμερα.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ ενόψει της άφιξης του Hondius

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ταξιδεύει στα Κανάρια για να οργανώσει την απομάκρυνση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο με εστία χανταϊού. Έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τρεις θάνατοι και τρεις επιβάτες αποβιβάστηκαν στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Συνεχίζεται η καλή συνεργασία με ΗΠΑ παρά την αποχώρησή τους

Ο ΠΟΥ επαίνεσε τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ για τη διαχείριση του χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο, όπου τρεις επιβάτες έχασαν τη ζωή τους. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για τον εντοπισμό όσων κατέβηκαν από το πλοίο πριν επιβεβαιωθεί ο ιός.