ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι από την κυβέρνηση

Ο Τραμπ απέπεμψε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι λόγω διαφωνιών για την υπόθεση Έπστιν και την καθυστέρηση διώξεων εναντίον αντιπάλων του. Την επαίνεσε δημόσια και ανέθεσε τα προσωρινά καθήκοντα στον Τοντ Μπλανς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην αποπομπή της υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι, μιας στενής συμμάχου του, την οποία ωστόσο είχε επικρίνει για τον χειρισμό της υπόθεσης Έπστιν. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η υπουργός δεν προχώρησε με την ταχύτητα που εκείνος επιθυμούσε στην άσκηση διώξεων κατά επικριτών και πολιτικών αντιπάλων του. Η στάση αυτή θεωρήθηκε από τον ίδιο ως έλλειψη αποφασιστικότητας.

Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ επαίνεσε την Μπόντι, χαρακτηρίζοντάς την «Μεγάλη Αμερικανίδα Πατριώτισσα και πιστή φίλη», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα αναλάβει σημαντική θέση στον ιδιωτικό τομέα. Τα καθήκοντα της υπουργού Δικαιοσύνης αναλαμβάνει προσωρινά ο υφυπουργός Τοντ Μπλανς, πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση Έπστιν

Η Παμ Μπόντι, πρώην γενική εισαγγελέας της Φλόριντα, είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από Δημοκρατικούς τον Φεβρουάριο, καθώς κατηγορήθηκε ότι «έπνιξε» την υπόθεση Έπστιν και δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαφάνειας. Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη, λόγω των πολιτικών προεκτάσεών της.

«Δεν δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για τα θύματα, κυρία υπουργέ, είτε πρόκειται για εκείνα του δικτύου εκμετάλλευσης του Έπστιν είτε για τη φονική κυβερνητική βία εναντίον Αμερικανών πολιτών στη Μινεάπολη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τζέιμι Ράσκιν, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Ράσκιν αναφερόταν στους δύο διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο από πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE) στη Μινεσότα.

Η Μπόντι κατηγορήθηκε ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά τη δημοσιοποίηση των αρχείων που αφορούσαν τον Έπστιν, πρώην στενό φίλο του Τραμπ, ο οποίος πέθανε στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του για σεξουαλικά αδικήματα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει νέα πολιτική ένταση στην Ουάσιγκτον.

Πολιτικές ανακατατάξεις στον Λευκό Οίκο

Η απομάκρυνση της Μπόντι ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγές στη στρατηγική του υπουργείου Δικαιοσύνης και πιθανή αναθεώρηση της στάσης του απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στο κυβερνητικό επιτελείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παμ Μπόντι είναι η δεύτερη υπουργός που αποχωρεί από την κυβέρνηση μέσα σε έναν μήνα. Στις 5 Μαρτίου, ο Τραμπ είχε αποπέμψει την υπουργό Εσωτερικών Κρίστι Νόεμ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση αποφυλάκισης Αμερικανίδας από τις δικαστικές αρχές

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δηλώνουν πως κανείς Αμερικανός κρατούμενος δεν αφέθηκε ελεύθερος από φυλακές του Ιράν ή στο πλαίσιο ανταλλαγής, διαψεύδοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση Αμερικανίδας πολίτη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πλήρωσε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ για αποζημίωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ, μετά από καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τελεσίδικη την απόφαση τον Ιούνιο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στις ΗΠΑ ακυρώνει τον φορολογικό διακανονισμό Τραμπ με την IRS

Δικαστής ακύρωσε διακανονισμό μεταξύ Τραμπ και IRS που έδινε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες του και δημιουργούσε ταμείο 1,8 δισ. δολαρίων. Έκρινε πως δεν υπήρχε πραγματική αντιδικία και παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δεοντολογικό έλεγχο.
New York Times, Media
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΥΤ: Δημοσιογράφοι τους θα καταθέσουν σε δικαστήριο για το Air Force One

Τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον ενόρκων για δημοσιεύματά τους για την ασφάλεια του προεδρικού αεροπλάνου Τραμπ, με ασαφείς κατηγορίες παραβίασης ομοσπονδιακής νομοθεσίας.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 8 άνδρες κατηγορούνται για τρομοκρατία λόγω σχεδίου επίθεσης στον Τραμπ

Οκτώ άνδρες 19-32 ετών κατηγορούνται για απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση με drones σε εκδήλωση MMA για τα γενέθλια του Τραμπ, με στόχο ΗΠΑ αξιωματούχους. Η επίθεση φέρεται να αφορούσε και τον Νετανιάχου.