ΓΔ: 2385.63 1.41% Τζίρος: 336.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα

Κράτη Κόλπου: Ζητούν εντολή ΟΗΕ για μέτρα στα Στενά Ορμούζ

Ο Γενικός Γραμματέας του GCC κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προστατεύσει τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικές ενέργειες, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου (GCC), Γιασέμ Αλ-Μπουνταΐουι, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των Στενών του Ορμούζ από ιρανικές επιθέσεις.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσε τη συνεργασία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου —στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν— ο Αλ-Μπουνταΐουι δήλωσε ότι «το Ιράν έχει κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έχει εμποδίσει τη διέλευση εμπορικών πλοίων και πετρελαιοφόρων και έχει επιβάλει όρους σε ορισμένα από αυτά για να επιτρέψει τη διέλευσή τους».

Όπως τόνισε, «καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οδών και τη διασφάλιση της ασφαλούς συνέχισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Το Μπαχρέιν έχει καταθέσει σχέδιο Απόφασης που προβλέπει την εξουσιοδότηση κρατών να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για τη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης μέσω των Στενών του Ορμούζ. Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η Κίνα και η Ρωσία —δύο μόνιμα μέλη— το έχουν απορρίψει, ενώ επιφυλάξεις φέρονται να έχουν εκφράσει και άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών χωρών.

Ανησυχία για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Χαλίντ Κιάρι υπογράμμισε ότι η συνεργασία με περιφερειακούς οργανισμούς είναι κρίσιμη, καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται, όπως ανέφερε, «σε επικίνδυνο σημείο».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες στρατιωτικές εξελίξεις, καταδίκασε τόσο τα πλήγματα κατά του Ιράν της 28ης Φεβρουαρίου όσο και τις ιρανικές επιθέσεις κατά κρατών του GCC και της Ιορδανίας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν σαφείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών που επλήγησαν. Υπενθύμισε ότι με την Απόφαση 2817 το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε την άμεση παύση των επιθέσεων κατά Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιορδανίας.

Κίνδυνοι για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια οικονομία

Ο κ. Κιάρι προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση δημιουργεί αυξανόμενο κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών και πολιτικών εγκαταστάσεων, καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν οι διαταραχές στις θαλάσσιες οδούς του Κόλπου για την παγκόσμια οικονομία.

Τόνισε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς ναυτικού δικαίου, ενώ σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει διορίσει τον Ζαν Αρνό για την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών του ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο έλεγχος του Ορμούζ θα οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς αμερικανική παρουσία

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν εγγυάται ένα μέλλον χωρίς αμερικανική παρουσία στην περιοχή, με αφορμή την εθνική εορτή του «Περσικού Κόλπου».
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν τερματίζει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά του Ισραήλ

Η ιρανική διοίκηση αναστέλλει τα πλήγματα κατά Ισραήλ, δηλώνοντας πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά τα αντίποινα για τη Βηρυτό. Προειδοποιεί για σκληρότερες ενέργειες αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, κυρίως στον νότιο Λίβανο.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εκτόξευσε άλλες δύο φορές πυραύλους κατά του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύθηκαν ακόμη δύο πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν προς το Ισραήλ. Ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικά, ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ και κάτοικοι έσπευσαν σε καταφύγια.