ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Διασώστης στη Νορβηγία
Φώτο: Shutterstock

Σε ανθρωποκτονία αποδίδεται ο θάνατος σχεδόν τυφλού πρόσφυγα στις ΗΠΑ

Ο θάνατος πρόσφυγα από τη Μιανμάρ στη Νέα Υόρκη, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή του από κέντρο κράτησης, αναγνωρίστηκε ως ανθρωποκτονία, με αιτία επιπλοκές έλκους, υποθερμία και αφυδάτωση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο θάνατος πρόσφυγα από τη Μιανμάρ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εν μέσω πολικού ψύχους, χαρακτηρίστηκε ανθρωποκτονία από τις υγειονομικές αρχές της περιοχής. Ο άνδρας είχε αφεθεί ελεύθερος λίγες ημέρες νωρίτερα από κέντρο κράτησης μεταναστών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών υποθέσεων στις ΗΠΑ.

Το σώμα του Νουρούλ Αμίν Σα Αλάμ, 56 ετών, εντοπίστηκε το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου σε δρόμο του Μπάφαλο, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Ο θάνατός του προκάλεσε έντονη αγανάκτηση, εν μέσω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας Ίρι ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Σα Αλάμ προήλθε από «επιπλοκές διάτρησης έλκους του δωδεκαδακτύλου που επιδεινώθηκαν από την υποθερμία και την αφυδάτωση». Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ο θάνατος κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόσφυγας ήταν σχεδόν τυφλός και δεν μιλούσε αγγλικά. Πέντε ημέρες πριν τον θάνατό του, είχε αφεθεί από πράκτορες της αστυνομίας συνόρων (CBP) σε καφέ-εστιατόριο της πόλης. Το πτώμα του βρέθηκε περίπου έξι χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκείνο.

Η ιατρική υπηρεσία της κομητείας διευκρίνισε ότι «ο όρος ‘ανθρωποκτονία’ αναφέρεται σε θάνατο που υπήρξε αποτέλεσμα ηθελημένης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης αμέλειας ή παράλειψης», χωρίς να υπονοεί πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή θανάτου.

Οι συγγενείς του Σα Αλάμ ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας της κομητείας.

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο, ο δημοκρατικός πολιτικός Σον Ράιαν, χαρακτήρισε τα συμπεράσματα «συνταρακτικά» και έκανε λόγο για «παράλειψη καθήκοντος» εκ μέρους των ομοσπονδιακών αστυνομικών.

Από την πλευρά της, η αστυνομία τελωνείων και συνόρων (CBP) ανέφερε ότι οι πράκτορές της αποφάσισαν να μεταφέρουν τον άνδρα σε «ασφαλές μέρος, κάπου ζεστά, κοντά στην τελευταία γνωστή διεύθυνση κατοικίας του». Η υπηρεσία είχε επίσης σημειώσει πως «δεν παρουσίαζε καμιά ένδειξη καταπόνησης, προβλήματος κινητικότητας ή αναπηρίας που απαιτούσε ειδική βοήθεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο και η σύζυγός του θα δικαστούν στις ΗΠΑ για ναρκο-τρομοκρατία

Για σοβαρές ποινικές κατηγορίες κατηγορούνται ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, στη Νέα Υόρκη, με βάση ανακοίνωση της Υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες κατά Κόμι και Τζέιμς στις ΗΠΑ από δικαστή

Ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες κατά Κόμι και Τζέιμς λόγω παράτυπου διορισμού της εισαγγελέως που επέλεξε ο Τραμπ, πλήττοντας τις προσπάθειές του να διώξει πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές του.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η δίκη της Εισαγγελέα Νέας Υόρκης για ψευδή δήλωση στις 26 Ιανουαρίου

Η Γενική Εισαγγελέας Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε αθώα για ψευδείς δηλώσεις σε δάνειο. Η δίκη της ορίστηκε για 26/1/2026. Πέρσι κατάφερε καταδίκη Τραμπ που ακυρώθηκε, αλλά έχει ασκήσει έφεση.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα για φόνο το 1990

Στη Φλόριντα εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο 58χρονος Τσάντγουικ Γουίλασι, καταδικασμένος για τον φόνο της γειτόνισσάς του το 1990 κατά τη διάρκεια διάρρηξης. Είναι η πέμπτη εκτέλεση στην πολιτεία φέτος.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Φλόριντα: Εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Ένας 58χρονος θανατοποινίτης πρόκειται να εκτελεστεί σήμερα στη Φλόριντα για τη δολοφονία μιας 56χρονης γυναίκας κατά διάρρηξης το 1990. Η εκτέλεσή του θα γίνει με θανατηφόρα ένεση και είναι η πέμπτη στη Φλόριντα φέτος.