ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τιμή πετρελαίου διακύμανση

ΔΟΕ: Μεγαλύτερες οι απώλειες πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Χορμούζ

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις πετρελαίου από το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ θα ενταθούν τον Απρίλιο, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ήδη έχουν χαθεί πάνω από 12 εκατ. βαρέλια λόγω των συγκρούσεων.

Οι διαταραχές στις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενταθούν τον Απρίλιο, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ/ΙΑΕ) Φατίχ Μπιρόλ, το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ περιορίζει δραστικά τη ροή προμηθειών.

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, λόγω των επιθέσεων της Τεχεράνης σε ενεργειακές υποδομές και των περιορισμών στη ναυτιλία μέσω των Στενών, σύμφωνα με τον Μπιρόλ.

«Η απώλεια πετρελαίου τον Απρίλιο θα είναι διπλάσια από εκείνη του Μαρτίου, επιπλέον της απώλειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)... Αυτή θα έρθει μέσω πληθωρισμού και θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες», ανέφερε ο Μπιρόλ σε podcast με τον Νικολάι Τάνγκεν, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας.

Οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τον Απρίλιο, καθώς πολλά φορτία πετρελαίου και LNG που παραδόθηκαν τον Μάρτιο είχαν υπογραφεί πριν από τον πόλεμο και συνέχισαν κανονικά προς τους προορισμούς τους.

Ελλείψεις σε καύσιμα και επιπτώσεις στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ήδη στην έλλειψη καυσίμων αεροσκαφών και ντίζελ, η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει την Ασία και αναμένεται να πλήξει σύντομα και την Ευρώπη. 

«Το βλέπουμε αυτό στην Ασία, αλλά σύντομα, νομίζω, τον Απρίλιο ή τον Μάιο, θα έρθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΟΕ.

Απελευθέρωση αποθεμάτων και ιστορική κρίση

Ο Μπιρόλ επανέλαβε ότι ο ΔΟΕ εξετάζει νέα απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, μετά τη συμφωνία των κρατών-μελών για διάθεση 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου – αριθμός ρεκόρ για τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κρίση εφοδιασμού πετρελαίου και LNG είναι η σοβαρότερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979, αλλά και από την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου που σημειώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Περίπου 40 ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση της παραγωγής, τόνισε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας: «Οδεύουμε προς μια μεγάλη, μεγάλη διαταραχή και τη μεγαλύτερη στην ιστορία μέχρι τώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική πορεία οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το άνοιγμα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο άνοιγμα λόγω αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ανόδου του πετρελαίου. Ο STOXX 600 έχασε 0,1%. Η Inditex ενισχύθηκε κατά 5% μετά από καλύτερες των προσδοκιών πωλήσεις τον Μάιο.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: «Υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά» παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια πετρελαίου στην αγορά, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Παρά τα προβλήματα επιμελητείας, δεν υπάρχει έλλειψη και δεν προβλέπεται συλλογική δράση προς το παρόν.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και Κόλπος συνεργάζονται για ασφάλεια, εμπόριο και σταθερότητα

Στη Νέα Υόρκη, στο Europe Gulf Forum, Ευρωπαίοι, Άραβες και Αμερικανοί ηγέτες τόνισαν την ανάγκη άμεσης δράσης εν μέσω κρίσης στον Κόλπο, εστιάζοντας στην ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
εξαγωγή φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Φρένο στην άνοδο της τιμής λόγω των διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη

Oι προσδοκίες για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ για το Ιράν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, φρενάρουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου που παραμένει κοντά στα 100 δολ./βαρέλι.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Χτυπήσαμε πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στο στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν πως έπληξαν πετρελαιοφόρο υπό σημαία Τόγκο στο στενό του Ορμούζ λόγω παράνομης διέλευσης, προκαλώντας πυρκαγιά. Το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά.