ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα

Κρεμλίνο: Ζητά απόσυρση ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς

Το Κρεμλίνο κάλεσε τον Ζελένσκι να αποφασίσει άμεσα την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς, παρουσιάζοντάς την ως όρο για το τέλος της «θερμής φάσης» του πολέμου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει την απόφαση για απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή του Ντονμπάς, προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση» του πολέμου, όπως την χαρακτήρισε η ρωσική προεδρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε το σχόλιο αυτό μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα αυστηροποιήσει τους όρους για ειρηνική διευθέτηση, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν από το Ντονμπάς μέσα σε δύο μήνες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πράγματι διορία δύο μηνών, ο Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι αυτό».

«Ο Ζελένσκι πρέπει να πάρει μια απόφαση σήμερα για να φύγουν οι Ουκρανοί στρατιώτες από το έδαφος του Ντονμπάς (…) Αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένως», ανέφερε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Προσέθεσε πως, «στη θεωρία, ο Ζελένσκι θα έπρεπε να έχει πάρει αυτήν την απόφαση χθες. Όπως έχουμε πει, θα έπρεπε να έχει αναλάβει την ευθύνη και να έχει λάβει αυτήν τη δύσκολη απόφαση. Αυτό θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων και, πιο σημαντικό, να επιτρέψει ένα τέλος στη θερμή φάση αυτού του πολέμου».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εκπλήσσεται που κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κατακτήσει το υπόλοιπο Ντονμπάς εντός δύο μηνών. 

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει μια διπλωματική λύση, ωστόσο είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί εκεχειρία μόνο στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.