ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα της γερμανικής Βουλής, με εμφανή την περίφημη γυάλινη θόλο.

Ο Μερτς ζήτησε επαναπατρισμό Σύρων, επενδύσεις θέλει ο αλ-Σαράα

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι το 80% των Σύρων στη Γερμανία πρέπει να επιστρέψει στη Συρία τα επόμενα τρία χρόνια, με οικονομική στήριξη στη Δαμασκό. Ζητείται συνεργασία για επαναπατρισμό και επενδύσεις στη Συρία.

Το 80% των περίπου 1,3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη Γερμανία θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόθεση για οικονομική στήριξη στη Δαμασκό. Ο πρόεδρος της Συρίας Άχμαντ αλ-Σαράα απηύθυνε κάλεσμα προς τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη επιλογή επαναπατρισμού, συνεργασία με τη Συρία, ειδικά και πρωτίστως για όσους καταχρώνται τη φιλοξενία μας. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν τηρούν τους νόμους μας», ανέφερε ο καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Άχμαντ αλ-Σαράα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

Ο Φρίντριχ Μερτς σημείωσε ότι για τον συντονισμό της επιταχυνόμενης επιστροφής θα δημιουργηθεί «κοινή ομάδα εργασίας», ενώ η πρώτη γερμανική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Δαμασκό.

Ο καγκελάριος υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στη Συρία έχουν «βελτιωθεί ριζικά» και πως είναι αναγκαία η επανεκτίμηση των αναγκών προστασίας των πολιτών της. «Όποιος δεν έχει πλέον δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία, θα φύγει. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για όσους καταχρώνται τη φιλοξενία μας και δεν τηρούν τους γερμανικούς νόμους», δήλωσε, ανακοινώνοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Κάλεσμα για επενδύσεις στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Άχμαντ αλ-Σαράα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γερμανία για τη στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν. «Κοιτάζοντας τώρα προς το μέλλον, έχουμε ένα κοινό όραμα, να ανοικοδομήσουμε τη Συρία. Θέλουμε επίσης να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και όλοι οι Σύροι που το επιθυμούν, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν», δήλωσε.

Ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη χώρα του «ασφαλές καταφύγιο» και κάλεσε Γερμανούς επενδυτές να την επισκεφθούν, τονίζοντας ότι έχουν ήδη αλλάξει πολλοί νόμοι για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου των επενδύσεων.

Επαφές και αντιδράσεις στο Βερολίνο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Άχμαντ αλ-Σαράα συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και συμμετείχε σε γερμανοσυριακό οικονομικό φόρουμ στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας, επισημαίνοντας ότι «το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δυναμικό για οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστιο».

Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε αναφέρθηκε σε «μεγάλες δυνατότητες» συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, μηχανολογίας και πληροφορικής.

Η παρουσία του Σύρου προέδρου στο Βερολίνο προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις μεταξύ των Σύρων που ζουν στη Γερμανία. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ProAsyl δήλωσε ότι η υποδοχή του «νομιμοποιεί την κυριαρχία του», ενώ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις τόσο υποστήριξης όσο και διαμαρτυρίας. Απαντώντας στην κριτική, ο Άχμαντ αλ-Σαράα διαβεβαίωσε πως «όλες οι μειονότητες θα έχουν τα δικαιώματά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αχμέντ αλ-Σαράα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αχμέντ αλ-Σαράα επισκέπτεται το Βερολίνο Κυριακή και Δευτέρα

Την Κυριακή φτάνει στο Βερολίνο ο ηγέτης Αχμέντ αλ-Σαράα για επαφές με τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Μερτς. Αυστηρά μέτρα ασφάλειας και διαδηλώσεις αναμένονται κατά την επίσκεψή του.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καλεί τον πρόεδρο της Συρίας για συνομιλίες επαναπατρισμού

Ο Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας στη Γερμανία για να συζητήσουν τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων, τονίζοντας πως ο εμφύλιος τελείωσε. Επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ λόγω των καταστροφών στη Συρία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η διαφωνία με Τραμπ δεν επηρεάζει τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ

Ο καγκελάριος Μερτς υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη διαφωνία με τον Τραμπ δεν πλήττει τις διμερείς σχέσεις, επιμένοντας στην αξία της διαφορετικής άποψης. Δεσμεύεται να ενισχύσει τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός ΝΑΤΟ.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν όλη την Ευρώπη, όχι μόνο τη Γερμανία

Ο Μερτς δήλωσε πως οι δασμοί των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά οχήματα αφορούν όλη την ΕΕ, όχι μόνο τη Γερμανία, και ζήτησε να υπάρξει ταχεία συμφωνία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, αλλά η Ευρώπη καθυστερεί να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Απών από τη Σύνοδο της ΕΠΚ, θα εκπροσωπηθεί από Μακρόν

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο της ΕΠΚ στην Αρμενία λόγω υποχρεώσεων και θα εκπροσωπηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ασκήσει και το γερμανικό δικαίωμα ψήφου.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν συνδέεται η κριτική σε Τραμπ με την απόσυρση στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις του προς τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πως δεν θα εγκατασταθούν Tomahawk και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.