ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομπρέλα στη βροχή
Φώτο: Shutterstock

Δεκάδες νεκροί από καταιγίδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν

Τουλάχιστον 45 νεκροί καταγράφονται σε Αφγανιστάν και Πακιστάν από την περασμένη Τετάρτη λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, με πολλά θύματα από κατολισθήσεις, κεραυνούς και καταρρεύσεις στέγων, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή από την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης των δύο χωρών.

Στο Αφγανιστάν, «από την 26η Μαρτίου έως σήμερα, 28 άνθρωποι πέθαναν και 49 τραυματίστηκαν εξαιτίας βροχοπτώσεων, κατολισθήσεων και κεραυνών», ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (ANDMA).

Στο Πακιστάν, 17 άνθρωποι –μεταξύ αυτών 14 παιδιά– έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, από την Τετάρτη έως τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από καταρρεύσεις στεγών και άλλα δυστυχήματα που συνδέονται με τις έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την επαρχιακή Αρχή Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.

Στο Αφγανιστάν, ένα πεντάχρονο παιδί σκοτώθηκε στην επαρχία Νταϊκούντι όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του, ενώ στην επαρχία Νανγκαρχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της υπό παρόμοιες συνθήκες στην περιοχή Γκάνι Κελ και δύο παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας Σάγιεντ Τάγιεμπ Χαμάντ.

Εκτεταμένες ζημιές και νέες καταιγίδες

Στο δυτικό Αφγανιστάν, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου. «Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να μαζέψουν ξύλα που έπλεαν στο νερό για να ζεσταθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της επαρχίας Μπαντγκίς, Σεντικουλάχ Σεντικί.

Στην ίδια επαρχία, ένας 14χρονος σκοτώθηκε από κεραυνό, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ANDMA, 130 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 438 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί σε διάφορες επαρχίες.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται εκ νέου αύριο στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ζημιών και απωλειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Άνω των 220 νεκρών από τρεις εβδομάδες κακοκαιρίας σε Αφγανιστάν-Πακιστάν

Κακοκαιρία στις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν προκάλεσε τον θάνατο 222 ανθρώπων λόγω βροχών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών των δύο χωρών.
Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ

82 νεκροί από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις σε Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 82 νεκροί σε Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν από καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα. Στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, οι νεκροί έφτασαν τους 36, ενώ πάνω από 650.000 άτομα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα, με θερμοκρασία έως 41 βαθμούς

Καύσωνας έως και την Τετάρτη με θερμοκρασίες στους 40-41°C στα ηπειρωτικά. Αίθριος καιρός με τοπικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ δυτικά, βόρειοι 3-6 μποφόρ ανατολικά.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Λειψυδρία λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει λειψυδρία λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με τα ποτάμια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για την ορθολογική διανομή και κάλυψη της ζήτησης νερού.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση για επερχόμενο κύμα καύσωνα στη Νότια Κορέα

Η KMA εξέδωσε για πρώτη φορά, μετά την αναμόρφωση του συστήματος προειδοποιήσεων, έκτακτο δελτίο καύσωνα για τη νοτιοανατολική Νότια Κορέα, με θερμοκρασίες άνω των 38°C σε Γκιονγκσάν και Ποχάνγκ λόγω κλιματικής αλλαγής.