ΓΔ: 2520.09 0.09% Τζίρος: 141.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:35
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
Φώτο: Shutterstock

Τράπεζα Γαλλίας: Καλύτερα θωρακισμένη η Ευρώπη απέναντι σε νέα κρίση

Η Ευρώπη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι σε νέα οικονομική κρίση, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, ζητώντας στενή παρακολούθηση αγορών και κινδύνων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρούα ντε Γκαλό δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια διεθνή οικονομική κρίση, σε σύγκριση με το 2008, με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να παρακολουθούν με τη μέγιστη προσοχή τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Φρανσουά Βιλρούα ντε Γκαλό υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με την περίοδο 2007-2008, όταν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες βρέθηκαν στα πρόθυρα πτώχευσης, σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. 

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και η λειτουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών επιτήρησης του τραπεζικού συστήματος έχουν θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας επισήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς και στον τομέα των κρυπτονομισμάτων

Όπως ανέφερε, οι συστημικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις τάσεις απορρύθμισης που καταγράφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ζήτημα των επιτοκίων, ο Γάλλος τραπεζίτης δήλωσε ότι είναι αυτή τη στιγμή «πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη δεν αιτήθηκε επανέναρξη συνομιλιών με ΗΠΑ για τον πόλεμο

Το Ιράν διευκρινίζει πως δεν ζήτησε επανέναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ και πως το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό. Οι συνομιλίες Ιράν-Ομάν έγιναν χωρίς αμερικανική συμμετοχή και αφορούν μόνο τα δύο κράτη.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε τάνκερ στο Ορμούζ από νάρκη, μεταδίδει το Tasnim

Έκρηξη σημειώθηκε σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, όταν προσέκρουσε σε ναυτική νάρκη, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim. Το πλοίο φέρεται να ξέφυγε από τη διαδρομή, χωρίς ακόμη επίσημη τοποθέτηση από τις ιρανικές αρχές.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και ΗΠΑ έχουν αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Κόλπο

ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να ανέστειλαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Κόλπο, μετά τη διακοπή αμερικανικών βομβαρδισμών στο ιρανικό έδαφος, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πιθανή έλλειψη πυρομαχικών λόγω του πολέμου.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πωλήσεις πετρελαίου ύψους 18 δισ. δολαρίων από την αρχή του πολέμου

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ, οι πωλήσεις πετρελαίου έφτασαν τα 18 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το 60% των προβλεπόμενων εσόδων του έτους.