ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανθεκτικές στην πανδημία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πολλά έργα «πάγωσαν» σε όλο τον κόσμο, αλλά ορισμένες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φάνηκαν πιο έτοιμες για την κρίση αυτή ακόμα και από τα μεγαλύτερα κράτη.

Βαθιά σε ένα από τα πολλά δάση της Σουηδίας, ένας γερανός 150 μέτρων ξεπροβάλλει ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων. Κατασκευασμένος ειδικά για τη συγκεκριμένη δουλειά, ανυψώνει τρεις «λεπίδες» 68 μέτρων για να ολοκληρώσει μια ανεμογεννήτρια τόσο ψηλή όσο το London Eye, η μεγάλη «ρόδα» στο κέντρο του Λονδίνου. Στη συνέχεια, ο γερανός αποσυναρμολογείται αργά, μετακινείται κομμάτι, και ξαναχτίζεται για να επαναλάβει την ίδια διαδικασία.

Το πάρκο ΑΠΕ Markbygden, συνολικού κόστους 8 δισ. δολαρίων, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη και η κατασκευή του συνεχίστηκε παρά τα γενικά lockdown, βοηθούμενο από τη σουηδική προσέγγιση σε σχέση με την πανδημία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μία περίπτωση ενδεικτική μιας βιομηχανίας που - σε παγκόσμιο επίπεδο - έχει ξεπεράσει την πανδημία καλύτερα από τις επιχειρήσεις της συμβατικής ενέργειας.

Καθώς τα κράτη σκοπεύουν να επενδύσουν περίπου 10 τρισ. δολάρια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2050 για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, η πίεση για να συνεχίσουν να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες τόσο ψηλές όσο οι ουρανοξύστες και να τοποθετούνται όλο και περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταφέραμε να δείξουμε πόσο ανθεκτικό είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόουλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Iberdrola SA, η οποία ολοκλήρωσε ένα έργο αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα ισπανικό ηλιακό πάρκο. Υπάρχουν σχεδόν 400 χερσαία αιολικά πάρκα σε εξέλιξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Όλιβερ Μέτκαλφ, αναλυτή αιολικής ενέργειας στο BloombergNEF. Ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών έχει δοκιμαστεί σοβαρά, καταβλήθηκαν προσπάθειες για να διατηρηθεί η κίνηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Για το πάρκο Markbygden στη Σουηδία, σημαίνει ότι 1.101 ανεμογεννήτριες θα έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2026, αρκετές για να καλύψουν το 8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στόχος στη Σουηδία είναι η τεχνολογία να βοηθήσει στην αντικατάσταση της παραγωγής των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας που σταδιακά κλείνουν.

Στην ανάπτυξη του αιολικού πάρκου δεν υπήρξαν καθυστερήσεις όπως σε αντίστοιχα έργα σε άλλες χώρες καθώς η σουηδική κυβέρνηση ακολούθησε διαφορετική πορεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αρνήθηκε να κλείσει την οικονομία της και στηρίχθηκε εντελώς στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Αυτό σήμαινε ότι οι τακτικές πτήσεις προς το τοπικό αεροδρόμιο συνεχίστηκαν σε μια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας έκλεισε. Πολλοί εργαζόμενοι προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, και μερικοί ακόμα και από τη η Βραζιλία.

Τμήματα των ανεμογεννητριών στάλθηκαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Όλα τα πλοία ταξιδεύουν προς το λιμάνι εκφόρτωσης της Πίτεας, περίπου 30 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του έργου. Ανάλογα με την τοποθεσία, μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες για να μεταφερθούν τα κομμάτια στο πάρκο χρησιμοποιώντας θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

«Όπως φαίνεται τώρα, θα είμαστε σε θέση να εμμείνουμε στα σχέδιά μας για φέτος, αλλά φυσικά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα με την ανάπτυξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της», δήλωσε η Πάμελα Λούντιν, επικεφαλής των σουηδικών επιχειρήσεων της Enercon GmbH, που είναι από τους βασικούς προμηθευτές για το αιολικό πάρκο Markbygden.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα είναι αναπόφευκτες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας πρόκειται να μειωθούν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αυτό οδηγεί μερικούς από τους μεγάλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για τη διατήρηση της δυναμικής.

Έγκαιρες κινήσεις

Τον Ιανουάριο, ο Γκρεγκόριο Αθέρο, επικεφαλής ποιότητας και υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος στον ισπανικό κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Gamesa Renewable Energy SA, άκουσε για πρώτη φορά για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Γουχάν και κάλεσε συναδέλφους στην Κίνα. Το μήνυμά τους ήταν να αρχίσουν να ενεργούν γρήγορα. Έτσι ο Αθέρο άρχισε να αποθηκεύει δεκάδες χιλιάδες μάσκες και να βρίσκει εργαστήρια που θα μπορούσαν να κάνουν δοκιμές σε χώρες όπου η εταιρεία λειτουργεί πριν ξεκινήσουν τα lockdown. Ενώ ορισμένα από τα εργοστάσιά της έπρεπε να κλείσουν, η εταιρεία κατάφερε να προσθέσει 56 εκατ. ευρώ στα κέρδη της κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας καθώς μεγάλο μέρος των εργασιών της συνεχίστηκε.

Τα μέτρα που έλαβε η Siemens Gamesa σήμαινε ότι ήταν καλά προετοιμασμένη περίπου ένα μήνα πριν από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα άρχισε να εφαρμόζει lockdown, δήλωσε ο Αθέρο. Ήταν σοκαρισμένος που οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη δεν αντέδρασαν πιο γρήγορα. «Η γενική αντίληψη ήταν, "Τίποτα δεν συμβαίνει, μην ανησυχείτε"», είπε. «Δεν υπήρχε ούτε μια χώρα που να ενεργούσε πραγματικά ανάλογα με την κατάσταση».

Η Vestas Wind Systems A /S, ένας τιτάνας του κλάδου της αιολικής ενέργειας, συνεργάστηκε με κυβερνήσεις για να επιτρέψει στους εργαζόμενους που χρειάζονται για εγκαταστάσεις να μπορούν να εισέλθουν σε χώρες που έχουν εφαρμόσει lockdown. Η εταιρεία έλαβε άδεια από τη δανική κυβέρνηση για μια ομάδα Πολωνών εργαζομένων να ταξιδέψουν στη χώρα για να φτάσουν σε ένα νορβηγικό έργο, δήλωσε ο επικεφαλής Tommy Rahbek Nielsen.

Στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, η μεταφορά των πάνελ αποδείχθηκε μια από τις πιο δύσκολες εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα περισσότερα από τα ηλιακά πάνελ του κόσμου κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία και στη συνέχεια αποστέλλονται σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, η LONGi Green Energy Technology Co., με έδρα τη Xi'an, μετέφερε μέρος της εφοδιαστικής της αλυσίδας στους σιδηροδρόμους για να αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο όταν τα εργοστάσια έκλεισαν και για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στα λιμάνια, σύμφωνα με τον Shang Yaohua, επικεφαλής της δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.

Αυτό περιελάμβανε την αποστολή των ηλιακών συλλεκτών της σε μια διαδρομή εμπορευματικής αμαξοστοιχίας 5.000 μιλίων από τη βάση της στην επαρχία Shaanxi, μέσω του Καζακστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας στις Κάτω Χώρες. Η αποστολή μέσω τρένου είναι πιο ακριβή, αλλά μειώνει το χρόνο μεταφοράς στο μισό, είπε ο Σανγκ. Η LONGi μετέφερε επίσης περισσότερες αποστολές σε σιδηροδρόμους στις Η.Π.Α. επειδή τα αμερικανικά λιμάνια έχουν μειώσει την ικανότητα επεξεργασίας εμπορευμάτων.

Στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της NextEra Energy Inc. με έδρα τη Φλόριντα, Τζιμ Ρόμπο, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η ευκαιρία αγοράς για ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους «δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη» στο τρέχον περιβάλλον. Η NextEra, πρόσθεσε περισσότερα από 1,6 gigawatts αιολικών και ηλιακών έργων στον κύκλο εργασιών της το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Robo. Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Dominion Energy Inc. στη Βιρτζίνια υπέβαλε αίτημα υποβολής προτάσεων για την υποβολή προσφορών έως και 1 gigawatt ηλιακής και χερσαίας παραγωγής αιολικής ενέργειας και έως και 250 μεγαβάτ. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 10 δις. δολάρια για ανανεώσιμες πηγές έως το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η startup που θέλει να φέρει μικρούς φθηνούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Aalo Atomics θέλει να δημιουργήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούν να τοποθετηθούν γρήγορα μέσα σε giga factories. Θα είναι πιο φθηνοί και θα παράγουν 10% περισσότερη ενέργεια από αντίστοιχες τεχνολογίες.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισχυροί του χρήματος δεσμεύονται για επενδύσεις χωρίς ρύπους

Τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι που διαχειρίζονται 130 τρισ. δολ. δεσμεύθηκαν στη Γλασκόβη ότι θα μειώσουν τη χρηματοδότηση ρυπογόνων επενδύσεων και θα στηρίξουν την πορεία προς «μηδενικούς ρύπους» μέχρι το 2050.
ΔΙΕΘΝΗ

Όλο και φθηνότερες από τον άνθρακα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Περισσότερες από τις μισές μονάδες ΑΠΕ που εγκαταστάθηκαν το 2019 είχαν χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας από τις μονάδες με άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς φρενάρει το Βερολίνο τη στροφή σε καθαρή ενέργεια

Η πολιτική της Γερμανίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο ως τώρα στην επιτάχυνση της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την Ευρώπη. Κρίσιμες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
OLAF SCHOLZ, Germania, Germany, SPD
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς κατέρρευσε η κυβέρνηση του Σολτς υπό το βάρος των ελλειμμάτων

Τη χαριστική βολή στον κυβερνητικό συνασπισμό έδωσε η διαφωνία του καγκελαρίου Σολτς με τον υπουργό Οικονομικών, Λίντνερ για το «φρένο χρέους». Θετικά υποδέχεται το χρηματιστήριο την πτώση Σολτς.