ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
Πύραυλος εκτοξεύεται από πεδίο κατά το ηλιοβασίλεμα, πιθανή στρατιωτική δοκιμή ή επίθεση.

Ιράν: Επίθεση σε κύριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε μεγάλες βιομηχανίες αλουμινίου σε Μπαχρέιν και ΗΑΕ, κλιμακώνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή και εντείνοντας τις ανησυχίες για επιπτώσεις στον παγκόσμιο οικονομικό τομέα.

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στον κόσμο, στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στις αγορές ενέργειας και μετάλλων.

Καθώς η σύγκρουση παραμένει ανεξέλεγκτη, Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυραυλικά πλήγματα. Παράλληλα, χώρες του Κόλπου αναφέρουν νέες ιρανικές επιθέσεις, ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι της Τεχεράνης, συμμετέχουν ενεργά εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραύλους και drones που προκάλεσαν ζημιές στα εργοστάσια των Aluminium Bahrain (ALBA) και Emirates Global Aluminium (EGA). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα κατά ιρανικών υποδομών.

Η ALBA, μία από τις μεγαλύτερες χυτηριακές μονάδες παγκοσμίως, είχε ήδη μειώσει την παραγωγή της κατά 19% λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό και στις θαλάσσιες μεταφορές μέσω του στενού του Χορμούζ, το οποίο παραμένει κλειστό από τις 28 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΑΕ Ντουμπάι
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ-Ιράν: Επαφή Μανσούρ με Γαλιμπάφ για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο αντιπρόεδρος των ΗΑΕ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ιρανικής Βουλής για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ τα ΗΑΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ιράν και ζήτησαν άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ χωρίς όρους.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μπορούν να εξουδετερώσουν το Ιράν σε μια μέρα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν ίσως ενίσχυσε το οπλοστάσιό του κατά την εκεχειρία, αλλά τόνισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να το εξουδετερώσουν γρήγορα. Επανέλαβε πως δεν πιέζεται για τερματισμό του πολέμου και θέλει την καλύτερη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν βιαζόμαστε» για συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Truth Social ότι έχει «όλον τον χρόνο» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πίεση σε αντίθεση με το Ιράν και πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν εξυπηρετεί τα αμερικανικά και παγκόσμια συμφέροντα.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: Ο νέος ηγέτης του Ιράν «σοβαρά τραυματίας, αλλά δραστήριος»

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τραυματίστηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του. Λειτουργεί παρασκηνιακά, έχοντας αναθέσει τις αποφάσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με τους New York Times.